PUBLICITÉ

De magie van myrtillen

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 31/01/2006 - 00h00
-A +A

Elk jaar nemen zo'n 15.000 langlaufers deel aan de "Vasaloppet" in Zweden. Hun brandstof? Myrtillen (blauwe bosbessen). Tekst en uitleg…

PUB

Deze competitie bestaat al sinds 1922 en is geïnspireerd op een episode uit de Zweedse geschiedenis. Ze herdenkt namelijk de vlucht van zijn eerste koning, Gustav Vasa (1496-1560), naar Noorwegen. De Zweden beschouwen hem vandaag nog altijd als de koning die hen bevrijdde van het Deense juk. Het parkoers van 90 km gaat van Sälen naar Mora, in Dalecarlia. Elk jaar gaat het evenement trouwens gepaard met een reeks onveranderlijke rituelen. Zo warmen de deelnemers zich steevast op met een wel heel eigenaardige energiedrank: een grote kom myrtillensoep. Zo vreemd is dat echter niet, want myrtillen zijn een echte schat aan voedingsstoffen, zo blijkt.

Taart met quercetine

Myrtillen zijn zeer rijk aan polyfenolen, onder meer quercetine, een molecule die de microcirculatie stimuleert, waardoor de cellen voldoende zuurstof krijgen. Uiteraard interessant voor liefhebbers van uithoudingssporten zoals langlaufen. Maar ook bejaarden hebben hier baat bij. Naarmate we ouder worden, ondergaan onze haarvaten immers lichte structuurwijzigingen, waarbij het zogenaamde type III-collageen toeneemt ten koste van het type IV-collageen. Dat stelt echter een probleem, want type III-collageen doet het membraan verdikken, dat ook minder soepel en krachtig wordt. Het bloed circuleert minder goed, waardoor het tromboserisico toeneemt. Dit veranderingsproces hangt sterk af van collagenase, een enzym dat precies voor een evenwicht moet zorgen tussen synthese en afbraak. Quercetine regelt precies de werking van collagenase en herstelt op die manier de functionele eigenschappen van de wand. Kleine en grote bloedvaten blijven daardoor perfect doordringbaar en krijgen hun natuurlijke soepelheid terug, waardoor ze bestand zijn tegen bloeddrukschommelingen. Er zijn trouwens overtuigende studies verricht bij diabetespatiënten met retinopathie, een aandoening die precies veroorzaakt wordt door een vermindering van de minuscule haarvaatjes in de oogfundus. Een dieet op basis van myrtillen verbetert aanzienlijk hun prestaties in tests.

Een myrtille op de taart!

Quercetine staat momenteel weliswaar sterk in de kijker, maar is niet de enige troef van de myrtille. Zo is onlangs aangetoond dat myrtillen stoffen bevatten die niet alleen de plaatjesaggregatie afremmen, maar ook de hechting van de colibacil aan de blaas en de darmwand. Myrtillen zijn dan ook een goed middel tegen blaas- en dikkedarmontsteking. Eet dus naar hartenlust jam, gebak en sorbets op basis van myrtillen, temeer omdat ze perfect bestand zijn tegen warmte en koude. Dat extra voordeel is echt wel de kers… of liever: de myrtille op de taart!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 31/01/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ