PUBLICITÉ

Maggie De Block, een zwaargewicht

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/10/2014 - 14h03
-A +A

Een minister voor volksgezondheid die obees is, het kan dus.

Maar als we luisteren naar de polemieken die de benoeming van de nieuwe minister voor volksgezondheid heeft uitgelokt, begint ze niet in een rustig vaarwater.

PUB

Moeten ministers het voorbeeld geven?

Het is een kwestie van geloofwaardigheid, ze geeft het slechte voorbeeld, enz. Er zijn heel wat redenen waarom sommigen vinden dat Maggie De Block niet op haar plaats zit als minister voor volksgezondheid. En er bestaat inderdaad een paradox tussen haar in het oog springende BMI en haar taak. Iedereen weet dat overgewicht - en obesitas zeker - slecht is voor de gezondheid; iedereen ziet dat ze overgewicht heeft; en ze is dan nog minister voor volksgezondheid.

Maar die redenering, hoe evident ze ook lijkt, is simplistisch. Onze ministers zijn er om een beleid uit te stippelen en ervoor te zorgen dat het wordt uitgevoerd en het land er beter van wordt, niet om een voorbeeldfunctie te vervullen. Anders zouden onze ministers van defensie niet op hun kantoor in Brussel moeten zitten, maar op het slachtveld staan.

Gewicht, overgewicht en vooroordelen

De mensen die vinden dat ministers een voorbeeld moeten geven, zouden er bovendien goed aan doen twee keer na te denken voor ze dat argument gebruiken en Maggie De Block met de vinger wijzen. De nieuwe minister is net een voorbeeld van wat mensen met overgewicht of obesitas elke dag moeten ondergaan. Heel wat studies tonen aan dat er strenger over ze geoordeeld wordt dan over tengere mensen en dat ze moeilijker een baan vinden dan andere mensen.

Al twee keer minister worden op 52 jaar en hoge populariteitscores halen - sommigen zagen haar zelfs in de rol van premier -, je moet het maar doen. Haar succesvolle en snelle opmars toont aan dat ze de obstakels heeft weten te overwinnen die ze door haar overgewicht op haar weg ondervond.

De mensen die bang zijn dat ze het slechte voorbeeld geeft, mogen op hun twee oren slapen. Maggie De Block geeft net een heel positieve les aan mensen met obesitas en/of overgewicht. Ze toont dat het cijfer dat de weegschaal aangeeft niets te maken heeft met hun vaardigheden of hun vermogen om anderen te overtuigen!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/10/2014 - 14h03
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat eten de Belgen? Deel 1 ... Geüpdatet op 25/04/2006 - 00h00

Federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte lanceert het Nationaal Plan Voeding en Gezondheid. Dit ambitieuze plan voor preventie van ziektes en verbetering van de eetgewoonten is gebaseerd op een nationale voedselconsumptie-e...

Een oproep tegen obesitas Geüpdatet op 25/05/2010 - 00h00

22 mei werd uitgeroepen tot Dag tegen obesitas . Een prima gelegenheid voor BOLD, de patiëntenvereniging voor mensen met overgewicht en obesitas , om een oproep te doen voor een betere aanpak van obesitas in ons land.

Meer artikels