PUBLICITÉ

Mag men reizen tijdens de zwangerschap?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/02/2013 - 11h32
-A +A

Bent u zwanger?

Dan hoeft u het reizen zeker niet te laten.

Een kindje verwachten is geen ziekte!

U hoeft gewoon enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om de risico's voor uw gezondheid en die van uw kind niet nodeloos te vergroten.

PUB

Zwangerschap: bepaalde bestemmingen zijn te mijden

Het reizen zelf is niet verboden, maar sommige bestemmingen zijn wel te mijden:

 • Onvoldoende medische infrastructuur.
   
 • Betwistbare hygiëne.
   
 • Streken waar malaria voorkomt.
   
 • Streken waar gele koorts voorkomt.
   
 • Grote hoogten.

Activiteiten die lichamelijke inspanningen vergen zijn eveneens te ontraden. Dat is onder meer het geval met trektochten.

Ook duiken is absoluut af te raden tijdens de zwangerschap.

Sommige aandoeningen kunnen op reis optreden of verergeren: hartaandoeningen, antecedenten van trombose en embolie, bloedarmoede, placenta praevia ("voorliggende" placenta, d.w.z. abnormaal lage ligging van de placenta), pathologieën van de baarmoederhals, enz.
 

Wanneer en hoe reizen tijdens de zwangerschap?

De gunstigste periode om te reizen is het 2de trimester van de zwangerschap.

Daarvoor is er een verhoogd risico op een miskraam en daarna stijgt het risico op een vroeggeboorte.

De beste manier om te reizen is per trein of met het vliegtuig. Reizen met de auto houdt een verhoogd risico op een vroeggeboorte in.

Voor vliegtuigreizen bepaalt elke luchtvaartmaatschappij zelf de uiterste limiet waarop zwangere vrouwen nog worden aanvaard.

Opgelet! Zowel per trein als met het vliegtuig lopen zwangere vrouwen bij lange trajecten wel een verhoogd risico op trombose en embolie.

Draag in dat geval zeker drukkousen, drink veel en sta regelmatig op om in de gang wat te stappen. In geval van antecedenten van trombose of embolie is in het 3de trimester een preventieve behandeling nodig met een middel dat de bloedstolling vertraagt.

Soms wordt het ook aangeraden in het 2de trimester.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/03/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/02/2013 - 11h32

Le Quotidien du médecin, 7 maart 2008.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap en reizen: tips Gepubliceerd op 09/08/2012 - 12h27

De meeste zwangere vrouwen mogen zonder gevaar reizen tot aan de bevalling, behalve vrouwen met aandoeningen of een risicozwangerschap. Toch moeten er enkele richtlijnen in acht genomen worden.

Zwangerschap en reizen Geüpdatet op 13/01/2004 - 00h00

Reizen en gebruikmaken van de diverse vervoermiddelen maakt deel uit van het moderne leven. Zwangere vrouwen moeten daarbij onderscheid maken tussen noodzaak en ontspanning. In het tweede geval moeten ze zorgvuldig de risico's afwegen, vooral als het...

Vaccincontrole: mijn bescherming ginder ... en hier (slot) Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Plant u een reis naar het buitenland (grosso modo buiten West-Europa), ga dan anderhalve maand voor uw vertrek langs bij uw huisarts of maak een afspraak met een reiskliniek. U zult er de nodige herhalings vaccins krijgen of de verplichte of aan te r...

Serene reis Geüpdatet op 30/07/2002 - 00h00

Als u een verre reis wil ondernemen, moet u eerst uw arts raadplegen! U moet misschien worden ingeënt (of gevaccineerd): u moet de verplichte inentingen hebben gekregen en soms moet u meerdere dagen vóór het vertrek nog extra vaccins krijgen.

Meer artikels