PUBLICITÉ

Mag ik producten eten waarvan de verbruiksdatum overschreden is?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 31/05/2010 - 00h00
-A +A

Op elk product staat een houdbaarheidsdatum, maar wat wil dat zeggen? Wat is het verschil tussen UGD (Uiterste gebruiksdatum) en OUGD (Optimale uiterste gebruiksdatum)? Kunnen we ziek worden als we een product eten waarvan deze data overschreden zijn? Een woordje uitleg.

PUB

Uiterste gebruiksdatum (UGD) en Optimale uiterste gebruiksdatum (OUGD)


De eerste datum, de UGD, wordt gebruikt voor alle bederfelijke en waterhoudende eetwaren waarin zich een microbiologisch proces kan voltrekken dat niet alleen de kwaliteit ervan kan aantasten, maar dat ook gevaarlijk kan zijn. Deze producten mogen niet meer worden verkocht als de UGD overschreden is.
De tweede datum, de OUGD, wordt gebruikt voor droge producten (granen zoals pasta, rijst enz., gedroogde peulvruchten, koekjes, ontbijtgranen, thee, koffie), gesteriliseerde, oplosbare, gedehydrateerde, gezouten, gerookte, diepgevroren producten, UHT melk, gerijpte kazen en de meeste dranken, behalve wijn (die heeft geen enkele uiterste gebruiksdatum).
Deze producten mogen nog verkocht worden na de OUGD.

Uiterste gebruiksdatum (UGD): waar te vinden?


De UGD wordt aangegeven door een datum in cijfers - bijvoorbeeld 21/05/10 - gevolgd door een reeks cijfers (de referentie van het product). Het is een soort stempel die zowat overal op de verpakking terug te vinden is. Als er meerdere producten in de verpakking zitten, zoals yoghurtverpakkingen, wordt de UGD nog eens op de verpakking van elk product apart weergegeven.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 31/05/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bewaart u verse producten? Geüpdatet op 20/12/2016 - 11h49

Verse producten - vlees, vis, zuivelproducten en kaas - bederven snel, de ene al wat sneller dan de andere. Hoe behandelt u de verse producten die u gewoonlijk koopt het best om te voorkomen dat u ze moet weggooien of een voedselvergiftiging oploopt?

Vervaldatum: lees het etiket! Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

De laatste informatiebrief van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid herinnert ons eraan dat voedingsmiddelen een beperkte houdbaarheid hebben. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch noteert men werkelijk talrijke gevallen van voedselintoxicat...

Gebruikt u uw koelkast op de juiste manier? Gepubliceerd op 18/12/2013 - 09h36

Na de feesten zitten ook onze koelkasten met een kater. Ze zijn overvol, niet al te proper, de temperatuur is niet stabiel gebleven door het voortdurend open en dicht doen. Tijd dus om grote schoonmaak te houden in uw koelkast. Meteen ook de gelegenh...

Meer artikels