PUBLICITÉ

Mag ik nog met de auto rijden na een hartinfarct of een andere hartziekte?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/09/2016 - 14h47
-A +A

Een infarct heeft meestal geen nawerking als de behandeling gebeurt zoals het hoort, en meestal is dat ook zo. Ook de meeste hartaandoeningen kunnen onder controle gehouden worden, waardoor mensen hun leven gewoon kunnen voortzetten. Maar soms krijgenhartpatiënten toch verbod om nog met de wagen te rijden. Een woordje uitleg.

PUB

Waarom mogen niet alle hartpatiënten na een infarct nog een wagen besturen?

De eerste reden waarom hartpatiënten soms wordt afgeraden om nog te rijden, is de eigen gezondheid. Een wagen besturen is een fysieke inspanning - weliswaar geen zware, maar toch. Voor sommige mensen is die inspanning al te veel. In dat geval voelt de patiënt ook wel zelf aan dat rijden te zwaar voor hem is, of hij zal geen zin hebben om te rijden. Toch zijn er ook situaties waarin patiënten zich goed voelen en min of meer hetzelfde leven als voorheen kunnen leiden en toch rijverbod krijgen. In dat geval is niet zozeer de eigen gezondheid in het spel, maar is de bestuurder vooral een gevaar voor andere mensen. Sommige hartaandoeningen kunnen namelijk tot bewustzijnsverlies leiden. Wie dan een wagen bestuurt, neemt een risico. Als hij flauwvalt, zal hij de controle over het stuur verliezen en kan hij een ongeluk veroorzaken.

Welke hartstoornissen kunnen tot een rijverbod leiden?

  • Ernstige hartritmestoornissen of storingen van de atrioventriculaire geleiding die niet zijn bijgestuurd en niet onder controle zijn.
  • Angina pectoris.
  • Infarct.
  • Plaatsing van een implanteerbare defibrillator in de loop van de voorbije 6 maanden.
  • Plaatsing van een hartstimulator (pacemaker) in de afgelopen maand.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/09/2016 - 14h47

Code de la route. Dr. Castro, cardioloog in het CHU Brugmannziekenhuis in Brussel

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis: de impact op de gezondheid van jongeren Geüpdatet op 18/05/2016 - 17h37

Cannabis is een psychotrope plant en komt als drug voor in twee vormen: marihuana of wiet zijn de gedroogde bloemtoppen, bij hasj wordt de hars van de plant gebruikt. De drug richt bij 5 tot 10% van de jonge gebruikers hersenschade aan. Een woordje u...

Fietsers: opgelet! Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

Ongevallen en valpartijen met de fiets veroorzaken vaak hersenletsels en schedeltrauma's. Beschermingshelmen bieden weliswaar geen optimale oplossing, maar zijn toch absoluut aan te raden.

Meer artikels