PUBLICITÉ

Maculadegeneratie uitgelegd op video

Vidéo publiée le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 02/11/2014 - 20h15
-A +A

De maculadegeneratie, ook LMD of leeftijdsgebonden maculadegeneratie genoemd, is tegenwoordig de grootste oorzaak van blindheid in de Verenigde Staten.

 

PUB

Bij normaal gezichtsvermogen dringt het licht in het ogen binnen via het hoornvlies, gaat dan verder naar de pupil en de ooglens en komt samen in een klein gebied op het netvlies achteraan in het oog, de macula.

De macula bevindt zich in het midden van het netvlies en zorgt voor een gericht en zuiver zichtbeeld. Men kan hierdoor de kleinste details waarnemen, waaronder gezichtsuitdrukkingen herkennen en de kleine lettertjes lezen.

Wanneer de macula bij het ouder worden slechter gaat werken, brokkelt het delicate maculaweefsel af en kan het zicht wazig, vervormen, en kleurloos worden. Ook kan er in het midden van het gezichtsveld een donkere, of lege vlek ontstaan.

Er kunnen gezichtshulpmiddelen worden voorgeschreven, zoals telescopische en microscopische lenzen al naar gelang de ernst van het gezichtsverslechtering. Als het midden van het gezichtsveld verslechtert door maculadegeneratie, kan dit niet worden hersteld, maar wel gecompenseerd door een dergelijk optisch hulpmiddel.

Vidéo initialement mise en ligne le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 02/11/2014 - 20h15
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ