Het was een Japanner, Oshawa, die begin 20ste eeuw deze voedingswijze lanceerde. In Frankrijk deed de macrobiotiek haar intrede eind jaren 50. Macrobiotische voeding is geïnspireerd op het boeddhisme en gebaseerd op het yin-yangprincipe.

- We onderscheiden, naargelang hun kleur en smaak:
- Ze moeten verplicht geconsumeerd worden in een bepaalde volgorde: van het sterkste yang- tot het sterkste yin-product.
- De eindfase is dieet nummer zeven, dat uitsluitend uit granen bestaat.
- In het verleden zijn wel eens wonderbaarlijke eigenschappen toegeschreven aan macrobiotische voeding. Volgens een goeroe zou ze zelfs kanker kunnen genezen.
We onderscheiden, naargelang hun kleur en smaak:
- "vrouwelijke" yin-producten: plantaardige, koude, zoete en kruidige;
- "mannelijke" yang-producten: dierlijke, warme, zoute, zure en bittere.
Ze moeten verplicht geconsumeerd worden in een bepaalde volgorde: van het sterkste yang- tot het sterkste yin-product.
Er bestaan 7 diëten die elk aangepast zijn aan ieder individu en in mindere of meerdere mate een yin- of yang-karakter hebben.
Dierlijke producten zijn uit den boze, alleen vis mag in de beginfase.
Ook fruit en alcohol zijn verboden.