PUBLICITÉ

De maan en onze nachtrust: we slapen slechter bij volle maan. Dat is nu bewezen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/03/2014 - 11h56
-A +A

Er is al heel wat inkt gevloeid over de invloed van de maan op onze gezondheid.

Heel vaak is dat ook om de mythes daarrond de wereld uit te helpen. Want het klopt niet dat het aantal opnames op de spoeddienst of het aantal bevallingen bij volle maan groter zou zijn.

Volgens recent onderzoek is er wel een verband tussen onze slaap en volle maan.

PUB

We slapen slechter als het volle maan is

Het is nu dus officieel, en de onderzoekers waren naar eigen zeggen zelf verrast over de reikwijdte van de resultaten.

  • De totale duur van onze slaap is 20 minuten korter bij volle maan.

  • We doen er 5 minuten langer over om in te slapen.

  • En vooral: onze diepe slaap duurt 30% minder lang.

Vooral dat laatste gegeven is belangrijk, want de diepe slaap speelt een cruciale rol in de werking van ons lichaam. Door die slaap recupereren we van de inspanningen die we in de loop van de dag hebben gedaan (vooral de celdeling is groter tijdens de diepe slaap).

Ook subjectief werden de verschillen trouwens opgemerkt. De deelnemers aan het onderzoek waren er zich goed van bewust dat ze slechter geslapen hadden.

Hoe kunnen we de effecten van de maan op onze slaap meten?

Die vraag is niet zo simpel als ze lijkt. Als we ‘s avonds gewoon naar buiten kijken, zien we meteen waar de maan staat. En veel mensen geloven rotsvast in de kracht van de maan. Dat zou de resultaten van elke mogelijke studie over de maan vervalsen.

Om dat soort fouten te vermijden, hebben Zwitserse onderzoekers een oudere studie over de slaap, maar die niet over de maan ging, opnieuw geanalyseerd. De deelnemers aan het experiment hadden in een slaaplaboratorium moeten slapen, in een sterk gecontroleerde omgeving dus, zodat de interne ritmes van het lichaam los stonden van invloeden van buitenaf.

Op die manier konden de onderzoekers de hypothese uitsluiten dat als mensen bij volle maan slechter slapen dat gewoon is door het sterkere licht ‘s nachts.

Hoe  is dit fenomeen te verklaren?

Volgens de onderzoekers tonen de resultaten aan dat ons lichaam naast het circadiaans ritme (het 24-uurritme dat berekend is op de afwisseling dag/nacht en dat al goed bekend en bestudeerd is) misschien ook een zogenaamd circalunair ritme volgt.


#E#We mogen zeker niet te overhaast conclusies trekken. De studie is niet in tegenspraak met eerder gevoerde studies waaruit blijkt dat we de neiging hebben om de invloed van de maan op onze gezondheid te overschatten.

Maar mensen die bij volle maan slechter slapen, hebben nu wel een onweerlegbaar bewijs dat hun subjectieve gevoel klopt.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/03/2014 - 11h56

Cajochen, C. et al., Curr Biol. 2013 Aug 5;23(15):1485-8. doi: 10.1016/j.cub.2013.06.029. Epub 2013 Jul 25.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Met de leeftijd vermindert het aantal dromen Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Met de leeftijd evolueert ook de slaap . Deze vertoont uiteindelijk talrijke eigenschappen die hem onderscheiden van de slaap van jongeren. Men onthoudt meestal dat mensen minder en minder dromen naarmate ze ouder worden, maar er bestaan nog heel wat...

De slaap en de slaapfasen Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

Wij brengen een derde van ons leven al slapend door. Het is dan ook belangrijk om een inzicht te hebben in de slaap en om te weten wat de verschillende slaapfasen zijn en hoe de leeftijd de slaap kan veranderen.

Katten: slaapgrage dromers Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Katten zijn onvoorwaardelijke siëstafanaten: als ze niet jagen of zich niet wassen, tukken ze! Bovendien zijn het de dieren met de meeste paradoxale slaap, waarin ze ongetwijfeld dromen, jagen, spelen en knuffelen met hun baasje!

Meer artikels