PUBLICITÉ

Maakt de wachtzaal van de dokter u ziek?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/05/2016 - 14h14
-A +A

Een dokterswachtzaal is meestal een doodsaaie plek waar u hoogstens een paar verouderde tijdschriften kunt doorbladeren. Toch zijn volgens een Britse studie sommige wachtkamers bevorderlijker voor het genezingsproces dan andere…

PUB

Dokterswachtzalen: te vermijden!

Als het om een goede arts gaat, zal men hem of haar die wachtzaal uiteraard graag vergeven. Vooral als hij of zij stipt is en u er dus geen urenlang hoeft te slijten.

Toch zijn volgens onderzoekers een aantal typische kenmerken van wachtkamers te mijden:

  • Een overaanbod aan folders met gezondheidstips: die zadelen u in de eerste plaats toch maar op met stress.
  • Schrikwekkende posters met illustraties van te herkennen gezondheidsproblemen. Allesbehalve ideaal voor hypochonders!
  • Magazines die hopeloos verouderd zijn of in slechte staat verkeren: sommige kunnen kiemen overbrengen…

Evenzeer te mijden – alleen is de vraag: komen ze bij ons minder vaak voor dan in Engeland? – zijn tv-schermen, vooral als het om infoprogramma’s gaat, want die zijn sowieso al stresserend op zich.

Enkele inrichtingstips voor uw arts

Wel zijn er enkele absolute aanraders als het om inrichting gaat. In de eerste plaats een aquarium, waarvan het antistresseffect alom bekend is. Ook een raam met uitzicht op groen of op zijn minst één of twee bomen doet goed, al is dat natuurlijk niet altijd mogelijk. Zo niet zijn natuurbeelden wel beter dan abstracte schilderijen, zo blijkt uit studies.

Daarnaast hebben de onderzoekers nog een andere interessante ontdekking gedaan: als de receptionist(e) of de arts wat moeite hebben gedaan om de wachtzaal een persoonlijke toets te geven, voelen de patiënten zich meer op hun gemak.

Een nuttige les, aldus de onderzoekers, niet alleen voor artsen, maar ook voor patiëntenverenigingen en andere organisaties die het publiek willen sensibiliseren rond diverse gezondheidsthema’s. Als zulke info alleen maar stress veroorzaakt, zou het wellicht nuttig zijn om de boodschap op een andere manier over te brengen…

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/05/2016 - 14h14
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pollenallergie: Het begint opnieuw... Gepubliceerd op 07/04/2014 - 16h12

Pollen zijn allergiserende stoffen en het seizoen begint op het einde van de maand januari... Velen hebben last van pollenallergie, maar sommigen weten zelfs niet dat ze allergisch zijn.

Lijdt u aan een obsessief-compulsieve stoornis (OCS)? Gepubliceerd op 12/10/2012 - 16h32

Om de angst te verdrijven, worden mensen die lijden aan obsessief-compulsieve stoornissen als het ware gedwongen om rituelen uit te voeren: herhalingsgedrag, zoals bepaalde voorwerpen altijd precies op dezelfde plaats terugleggen, tientallen keren co...

Meer artikels