PUBLICITÉ

Maak uw huis klaar om de najaarsallergieën te lijf te gaan

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/09/2011 - 12h50
-A +A

In het najaar komen de allergenen met volle geweld terug. Bereid u voor om de schimmels, mijten en andere allergenen aan te pakken. Wist u trouwens dat in het najaar ook de pollen terugkeren en allergielijders het leven zuur maken? 

PUB

Vechten tegen de pollen

De grassen - dat zijn de belangrijkste allergene planten - maken van april tot juni-juli stuifmeel aan, maar in september-oktober hebben ze nog een laatste bloei.  Allergielijders lopen dan weer gevaar om hoestend, niezend en met tranende ogen door het leven te gaan. Astmalijders krijgen dan makkelijk meer last van hun longen. Maar niet alleen de pollen maken het ons in de herfst lastig. Er zijn ook nog de schimmels en mijten! Hoe kunnen we onze woning beter beschermen tegen schimmels en mijten?

Schimmels weren

Een van de belangrijkste oorzaken van schimmel in open lucht zijn de natte bladeren die van de bomen vallen en vergaan. Maar ook binnen moet u vocht bestrijden.

  • De belangrijkste remedie is luchten. Doe dat elke dag - als het kan verschillende keren – in alle kamers van de woning, telkens minstens 10 minuten.
  • Lucht u en krijgt u toch nog schimmel? Reinig de aangetaste zone dan met bleekwater.
  • Als het door schimmel aangetast oppervlak groot is (meer dan 3 m2), haalt u er beter een gespecialiseerde firma bij.

 

Dat geldt zeker voor ouders met heel kleine kinderen. Blootstelling aan schimmel tijdens het eerste levensjaar verdriedubbelt de kans dat uw kind rond zijn zevende astma krijgt (1).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/09/2011 - 12h50

(1) Reponen T. et al., Ann Allergy Asthma Immunol. 2011 Aug;107(2):120-6. Epub 2011 Mei 28 ; Association Asthme & Allergie, http://asthme-allergieën.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vervuiling in huis: zoek de haarden Geüpdatet op 07/01/2013 - 09h41

Wist u dat er in uw woning heel wat vervuilende stoffen en organismen kunnen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid ? Enkele eenvoudige maatregelen tegen vervuiling in huis kunnen ons veel problemen besparen, zeker omdat we zo’n 80% van onze t...

Allergie: hoe mijten te voorkomen Gepubliceerd op 20/03/2012 - 11h00

De beste oplossing voor alle allergieën is contact mijden met de allergene stoffen. In het geval van mijten is dat vaak erg moeilijk, want de beestjes zitten zowat overal in huis! Hieronder vindt u enkele tips die we bij gesprokkeld hebben bij echte...

Doe iets aan de vervuiling in huis Gepubliceerd op 13/07/2017 - 13h27

Weinig mensen weten het, maar onze woningen zijn vaak meer vervuild dan de straten in de steden. Nochtans hebben we de wapens om er iets aan te doen, en de remedies zijn simpel: grondig en voldoende luchten, en uitstoot van vervuilende stoffen mijden...

Astma en allergische rhinitis: de jacht op mijten Geüpdatet op 17/04/2007 - 00h00

Een van de bekendste huisallergenen in de ontwikkeling van astma en allergische rhinitis is de mijt, meer bepaald zijn uitwerpselen. Wat voor schepsel is dit minuscule diertje dat ons doet niezen, hoesten en wenen, en hoe raken we ervan af?

Meer artikels