PUBLICITÉ

Maagzweren na de ontdekking van de Helicobacter pylori

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/12/2007 - 00h00
-A +A

In 2005 ging de Nobelprijs Geneeskunde naar twee Australische onderzoekers: Barry J. Marshall en J. Robin Warren die twintig jaar eerder de Helicobacter pylori ontdekten, de bacterie in de maag die verantwoordelijk geacht werd voor ulcera in de maag of de twaalfvingerige darm. De belangrijke ontdekking leidde tot de doeltreffende behandeling. En vandaag?

PUB

Hoe geraakt men besmet met de Hp bacterie?

De Helicobacter pylori in de maag kan soms opstijgen naar de mond (kindjes kunnen door oprispingen, overgeven, enz. hun moeder besmetten en ook omgekeerd door het directe lichamelijke contact) of afzakken tot in de stoelgang. De bacterie kan ook besmettingen veroorzaken door een tekort aan hygiëne, besmette voedingsmiddelen en verontreinigd water. Daarom komt de infectie veel vaker voor in ontwikkelingslanden waar 80% van de bevolking ouder dan twintig jaar besmet is met de bacterie. Door betere levensomstandigheden en openbare hygiëne komt de infectie veel minder vaak voor in ontwikkelde landen. Daar duikt de infectie vooral op bij mensen ouder dan vijftig jaar. In Frankrijk bijvoorbeeld komt de besmetting voor bij 20 à 50% van de volwassen en 5 à 10% van de kinderen.

Van Hp bacterie tot zweer

De meeste bacteriën overleven niet in de maag omdat het milieu er te zuur is. De Hp is een uitzondering omdat ze in staat is om het zuur te neutraliseren. Zo kan ze zich ongestoord ontwikkelen en een ontsteking veroorzaken die meestal niet gepaard gaat met symptomen. Maar in 17% van de gevallen evolueert de ontsteking naar een zweer die wel gepaard gaat met symptomen. Meestal gaat het om buikpijn in het hoger gelegen en centraal deel van het abdomen en dat twee à drie uur na de maaltijd. Die pijn kan verlicht worden met alkalische voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld zuivelproducten of met geneesmiddelen die men antacida noemt. In sommige gevallen kan de zweer bloedingen veroorzaken. Men schat dat 1 à 3% van de patiënten met een maagzweer ooit maagkanker krijgt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/12/2007 - 00h00 Persdossier AstraZeneca, 30 oktober 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gastro-duodenaal ulcus: de Helicobacter Pylori ontmaskerd Gepubliceerd op 02/07/2013 - 16h44

Een gastro-duodenaal ulcus (een zweer in de maag of in de twaalfvingerige darm) wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, de Helicobacter pylori . Zweren kunnen echter ook veroorzaakt worden door sommige geneesmiddelen: voorzichtigheid is dus gebo...

Hoe is een maagzweer te herkennen? Gepubliceerd op 21/06/2017 - 16h09

Een maagzweer ontstaat door een letsel in de maagwand. De wonde veroorzaakt pijn die na elke maaltijd verergert. Maar een maagzweer kan ook andere symptomen uitlokken.

Meer artikels