Maagzweren bezweren

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 25/09/2007 - 00h00
-A +A

PUB

Wat zijn de symptomen?

Het meest typische symptoom van een maag- of duodenum ulcus is pijn in de bovenbuik (ter hoogte van de maag) die op regelmatige tijdstippen opduikt buiten de maaltijden. Er zijn ook 'puntuele' ulcera die gepaard gaan met pijn in de bovenbuik bij stress of na het innemen van geneesmiddelen met acetylsalicylzuur of ontstekingsremmers.
Een ulcus of gastritis met bloedingen die herhaaldelijk optreden gedurende een lange tijd, kunnen soms leiden tot bloedarmoede door het verlies aan rode bloedcellen. In ernstige en acute gevallen kunnen de bloedingen een hemorragische shock veroorzaken. Een andere ernstige verwikkeling van een ulcus is een perforatie van de maag die gepaard gaat met hevige pijn en het risico op peritonitis.

Een belangrijk onderzoek

De diagnose van een maag of duodenum ulcus kan meestal makkelijk gesteld worden met een fibroscopie. Dat onderzoek is erg belangrijk, het zorgt ervoor dat men de diagnose van ulcus kan stellen of maagkanker in de vorm van een ulcus moet vaststellen. Bij maagulcus (duodenum ulcus is nooit het beginstadium van kanker) wordt een biopsie genomen om het weefsel te kunnen analyseren.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 25/09/2007 - 00h00 Traité de gastro-entérologie. Rambaud J-C., Ed. Flammarion Médecine Sciences. Hépato-gastro: l'infirmière en hépato-gastro-entérologie. Labayle D., Ed. Lamarre Objectif Soins. Progrès récents dans la connaissance des infections gastro-intestinales ... Rampal, Ed. Eurotext John Libbey.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB