PUBLICITÉ

Maagzuur en oprispingen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/07/2008 - 00h00
-A +A

Maagzuur en oprispingen zijn vrij veel voorkomende aandoeningen. Mensen die er heel veel last van hebben kunnen goed geholpen worden met zogeheten zuurremmers, dat zijn geneesmiddelen die het terugstromen van de maagsappen verhinderen. Als het ongemak daarna toch opnieuw optreedt, stapt men wel beter naar een arts.

PUB

Als de maagsappen de slokdarm irriteren

De gastro-oesofageale reflux (GOR) wordt gekenmerkt door maagzuur (dyspepsie) of branderige oprispingen. Maar daarnaast veroorzaakt de aandoening soms ook pijn in de borst, slikproblemen, ochtendlijke heesheid en een droge hoest.
De oorzaak ervan is een slechte werking van de sluitspier tussen de maag en de slokdarm, waardoor er abnormaal veel maagsappen terugstromen naar de slokdarm. Het resultaat is het bekende maagzuur.

Zuurremmers zijn heel doeltreffend, maar mogen slechts sporadisch gebruikt worden

Artsen stellen de diagnose GOR als een patiënt meer dan twee keer per week last heeft van brandend maagzuur en zure oprispingen.
Veel mensen hoeven niet naar de arts te stappen en kunnen met zuurremmers het sporadisch optredende maagzuur en de oprispingen tegengaan. In het gros van de zuurremmers zitten calciumzouten, magnesium en aluminium. Deze stoffen neutraliseren de zuren die terug uit de maag stromen. Maar aangezien ze op alle zuren inwerken, mogen ze maar gedurende een korte periode genomen worden, hooguit twee weken, tenzij anders voorgeschreven door een arts.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/07/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zelf maagzuur behandelen Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h40

Maagzuur of gastro-oesofageale reflux (ook bekend onder de term zure oprispingen) is een onaangename aandoening van het dagdagelijkse leven. Als u er maar af en toe last van hebt, kunt u het euvel zelf bestrijden.

Welke geneesmiddelen voor zuurbranden? Geüpdatet op 08/02/2010 - 00h00

Bij een zure oprisping komt er een beetje maagzuur terecht in de slokdarm. Op zich niet zo erg, maar het kan wel uitgroeien tot een ernstiger aandoening: GERD of gastro-esofagale reflux. Hoe kunt u die vervelende zuurbrand en het beste oplossen ? Enk...

Meer artikels