PUBLICITÉ

Maagverkleining met verticale maagband op video uitgelegd

Vidéo publiée le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 19/07/2016 - 15h39
-A +A

PUB

Het spijsverteringsproces begint in de mond, waar we het voedsel door kauwen en speekseltoevoeging klein maken. De spijsvertering zet zich voort in de maag, waar het voedsel wordt omgezet in een papachtige substantie, de spijsbrij (medische benaming: chijm).

De spijsbrij vloeit door naar de dunne darm. Hier wordt het voedsel verder verteerd door enzymen uit de alvleesklier en de lever. In de dunne darm worden ook de voedingsstoffen en vitaminen aan het voedsel onttrokken. De bekleding van de dunne darm bestaat uit kleine franjeachtige uitsteeksels, darmvlokken genoemd. Deze zorgen dat het verteerde voedsel in de bloedstroom kan worden opgenomen.

Maagverkleining met verticale maagband is een gewichtsbeperkende operatie waardoor de voedselopname van een patiënt wordt beperkt zonder dat er aan het spijsverteringsproces iets verandert. Bij deze operatie wordt in de maag, een paar centimeter onder de slokdarm, een kleine ronde opening gemaakt. Met een rij chirurgische nietjes wordt een klein verticaal zakje gemaakt, van de opening in de maag naar de slokdarm. Dit nieuwe maagzakje kan ongeveer 15-30 gram vast voedsel bevatten.

Vervolgens wordt een bandje geplaatst, door de opening en rondom de uitgang van het maagzakje. Dat bandje voorkomt dat de uitgang van het zakje wordt opgerekt. Ook regelt het bandje de grootte van de opening tussen het zakje en de maag. Hierdoor wordt de leging van het zakje vertraagd en krijgt de patiënt een gevoel van verzadiging. Na de operatie moet de patiënt zijn/haar eetgewoonten aanpassen. Risico's zijn onder meer breuk van de band en loslating van de rij nietjes.

Vidéo initialement mise en ligne le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 19/07/2016 - 15h39
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
[email protected]

ik heb in het jaar 2004 een Sleeve gastrectomie gedaan maar nu ben ik terug 98kg kan ik daar iets aan doen want ik ben maar 1m72 dus 25kg te veel

PUBLICITÉ