PUBLICITÉ

Maagoprispingen en maagzuur: praat erover met uw huisarts

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/05/2007 - 00h00
-A +A

28% van de Belgen heeft last van gastro-oesofagale reflux. Deze aandoening heeft een grote invloed op het dagelijkse leven. Nochtans zijn er maar weinig mensen die er met hun arts over spreken. Prof. Bruley des Varannes, gastro-enteroloog aan het Universitair Ziekenhuis van Nantes, benadrukt nochtans dat er behandelingen bestaan tegen de aandoening.

PUB

e-gezondheid: Welke zijn de symptomen van de gastro-oesofagale reflux (GER)?

Prof. Bruley des Varannes: De typische symptomen van de GER zijn de pyrosis en de oprispingen. De pyrosis komt overeen met het zuurbranden, dat men meestal aanvoelt in de maagstreek en dat opkomt tot in de borststreek en soms zelfs tot in de keel. De pyrosis wordt soms vergezeld door een gevoel van oprispingen en van terugvloeien van vloeistof en soms ook vast voedsel tot in de mond.
De GER is moeilijker vast te stellen wanneer enkel 'atypische' symptomen voorkomen die eventueel kunnen gelinkt worden aan de reflux, zoals een onverklaarbare chronische hoest of soms zelfs pijn in de borststreek die niets met hartproblemen te maken heeft.

e-gezondheid: Mag men zijn toevlucht nemen tot automedicatie?

Prof. Bruley des Varannes: Automedicatie berust op het toedienen van zogenaamde zuurremmende geneesmiddelen die de zuurheid in de slokdarm tijdelijk neutraliseren. De patiënten behelpen zich soms ook met een gewoon glas melk, dat slechts een beperkt zuurremmend effect heeft.
Door iets te eten kan men de symptomen die verbonden zijn aan de zuurheid gewoonlijk ook doen afnemen. Het is nochtans belangrijk te weten dat na de maaltijd de reflux gewoonlijk erger is dan wanneer je nuchter bent.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/05/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Meer artikels