PUBLICITÉ

Maagklachten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wat zijn de belangrijkste maagklachten?

De belangrijkste maagklachten kunnen onderverdeeld worden in drie groepen:

- brandend maagzuur, zure oprispingen en pijn bij het slikken;

- maagpijn;

- misselijkheid en een opgeblazen gevoel.

De naam "maagklachten" klopt niet altijd. De klachten kunnen zich namelijk ook voordoen in de slokdarm of de twaalfvingerige darm.

Hoe ontstaat brandend maagzuur?

Brandend maagzuur is een brandend gevoel achter het borstbeen en soms ook in de keel. U voelt het als er zure maaginhoud naar boven komt in de slokdarm. Soms proeft u het ook. Vaak nemen de klachten toe als u ligt.

De maag zelf wordt tegen het zuur beschermd door een speciaal laagje, maar de slokdarm niet. Daardoor kan de slokdarm op den duur beschadigen als er vaak maagzuur naar boven komt. U merkt zo'n beschadiging aan pijn bij het slikken.

De overgang van de slokdarm naar de maag is een sluitspier, die werkt als een klepje. Normaal gesproken is er sprake van eenrichtingsverkeer. De maaginhoud kan naar boven komen als de sluitspier niet goed werkt of als de druk in de buik te hoog is. Bijvoorbeeld bij:

- plotseling bukken of gaan liggen;

- bij het dragen van knellende kleding;

- na een zware maaltijd.

Door roken, het gebruik van koffie, chocola of alcohol kan de werking van de sluitspier verslechteren, en ook door sommige medicijnen. Ook bij een breuk in het middenrif, waarbij een deel van de maag boven het middenrif uitkomt, kan de sluitspier zijn werk niet goed doen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels