PUBLICITÉ

Maagkanker: wat u erover moet weten

Gepubliceerd op 28/03/2003 - 00h00
-A +A

Kwaadaardige processen van de maagwand kunnen zonder duidelijke oorzaak ontstaan, maar maagkanker kan, in een groot aantal gevallen, worden gezien als een zeer ernstige en vrij zeldzame complicatie van een maagzweer. Het kan ook voorkomen dat in kankergezwellen van de maagwand zweren ontstaan, die door hun aanwezigheid pas de aandacht op het gezwel vestigen.

PUB

Inleiding

Zoals bij veel andere vormen van kanker is het nog onduidelijk waarom bij de ene mens wel en bij de andere geen kanker ontstaat. Zoals reeds opgemerkt, speelt de voorgeschiedenis een bepaalde rol, maar deze theorie berust op statistische gegevens.Gebleken is dat bepaalde aandoeningen van het maagslijmvlies in een latere levensfase eerder aanleiding geven tot ontwikkeling van kanker, maar de percentages zijn in het algemeen zo laag, dat slechts van een verhoogd risico kan worden gesproken.Bij maagkanker neemt de eetlust af, treedt vermagering op en snelle vermoeidheid. Het is opvallend dat bij maagkanker in tegenstelling tot een gewone maagzweer vaak weinig maagzuur aanwezig is.

Voorkomen

Maagkanker treedt in hoofdzaak op tussen 50-70 jaar, bij mannen meer dan tweemaal zo vaak als bij vrouwen; bijna 2400 nieuwe mannelijke tegenover 850 vrouwelijke patiënten. Terwijl het aantal mensen met maagkanker de laatste jaren afneemt, is er bij slokdarmkanker juist een stijging te zien.Vele onderzoekers zijn ervan overtuigd, dat maagkanker zich nooit in een geheel normaal maagslijmvlies kan ontwikkelen, maar dat de een of andere afwijking of ziekte hieraan vooraf moet zijn gegaan. Maagkanker komt in verhouding meer voor bij mensen met maagzweren als gevolg van ontstekingen. Die worden mede veroorzaakt door een bepaalde bacterie, de Heliobacter pylori.Het ligt voor de hand dat men een verband zoekt met wat we eten en drinken. Vroeger dacht men dat alleen voeding kanker kon veroorzaken. Tegenwoordig heeft wetenschappelijk onderzoek opgeleverd dat voeding ook kan beschermen tegen kanker. Welke stoffen in de voeding spelen hierbij een rol? Of zit het vooral in de manieren waarop wij ons voedsel bewaren of bereiden?Bij maagkanker hebben groenten en fruit een beschermend effect. Na een zeer uitgebreid onderzoek onder 120.000 Nederlanders zijn er aanwijzingen dat het eten van uien het risico op maagkanker verkleint. Daarnaast is bekend dat gerookt en gezouten voedsel het risico weer verhoogt. De verspreiding van maagkanker kan op verschillende wijzen plaatsvinden:- in de wand van de maag;- naar de twaalfvingerige darm;- naar de slokdarm;- naar de lymfklieren;- naar de aangrenzende organen, zoals:- lever;- galblaas;- milt;- andere delen van de darm.De wijze waarop maagkanker zich manifesteert is vaak uitermate vaag.

Gepubliceerd op 28/03/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De eerste symptomen van maagkanker Gepubliceerd op 30/10/2012 - 15h30

Er wordt in ons land een daling vastgesteld van het aantal gevallen van maagkanker . Dat is het gevolg van betere voedingsgewoonten en van verbeterde screeningstechnieken. Blijf niettemin waakzaam, aangezien de eerste symptomen van maagkanker onopval...

Loopt u risico op maagkanker? Gepubliceerd op 17/09/2013 - 10h41

Hoewel het aantal sterfgevallen ten gevolge van maagkanker geleidelijk daalt, gaat het hier om een gevaarlijke ziekte, waarbij erfelijkheid kan meespelen. Toch wordt vooral een verband vastgesteld tussen maagkanker en een aantal omgevingsfactoren, zo...

Wordt kanker een chronische ziekte ? Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker zit in een stroomversnelling. "Steeds meer mensen zullen sterven met kanker, niet aan kanker" voorspelt kankerspecialist, Simon Van Belle van de Gentse Universiteit.

Meer artikels