PUBLICITÉ

Maagkanker: het aantal gevallen neemt af

Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 15/04/2003 - 00h00
-A +A

Het aantal gevallen van maagkanker neemt af. Toch blijft waakzaamheid geboden! Even de behandelingsmogelijkheden en risicofactoren op een rijtje…

PUB

In tegenstelling tot de meeste andere kankers is maagkanker sinds een tiental jaar aan het verminderen in de westerse landen. De verklaring voor deze gelukkige uitzondering: onze veranderde voedingsgewoonten. Een vet- en eiwitarme voeding met weinig groenten en fruit en met veel gerookte vleeswaren verhoogt immers de kans op dit soort kanker. In België doen zich per jaar ongeveer 650 nieuwe gevallen voor bij mannen en 450 bij vrouwen. De ziekte is dus nog niet bezworen…

Hoe wordt maagkanker gediagnosticeerd?

Maagkanker evolueert aanvankelijk nogal sluipend (geen specifieke symptomen), wat meteen verklaart waarom de diagnose vaak laattijdig gesteld wordt. En wanneer de tumor zich uiteindelijk manifesteert, uit zich dat in pijn of gewoon ongemak, een zware maag of snel verzadigd zijn. Daarnaast kunnen ook andere symptomen optreden zoals misselijkheid, braken, maagbloedingen, vermageren, … De aandoening wordt opgespoord met een endoscoop, een dunne, soepele buis die optische vezels bevat, ingebracht wordt via de mond en waarmee men in de binnenkant van de maag kan kijken. Men kan er ook een biopsie mee nemen, om nauwkeuriger analyses uit te voeren.

Welke behandeling kiezen?

  • Bij een lokale kanker hangen de genezingskansen af van de mogelijkheid om een operatie uit te voeren. Daarbij wordt de volledige tumor verwijderd (en wordt de maag gedeeltelijk of volledig weggenomen).
  • Bij een uitgezaaide kanker (metastasen) wordt chemotherapie toegepast. Toch wordt in dit stadium soms ook geopereerd, maar dan wel met een palliatief doel. Soms is het immers noodzakelijk om de maag te verwijderen, om door de tumor veroorzaakte complicaties te vermijden zoals een bloeding of obstructie. 4 eenvoudige en concrete tips om de risico's van maagkanker te beperken:
  • Beperk uw zoutverbruik en gezouten, gepekelde of gerookte eetwaren
  • Eet elke dag verse groenten en fruit
  • Beperk uw alcoholverbruik
  • Rook nietHet beste wat u kunt doen, is echter regelmatig met uw vragen en angsten te rade gaan bij uw huisarts...
Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 15/04/2003 - 00h00 Kanker info, maart 2003, pp. 10-13
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Loopt u risico op maagkanker? Gepubliceerd op 17/09/2013 - 10h41

Hoewel het aantal sterfgevallen ten gevolge van maagkanker geleidelijk daalt, gaat het hier om een gevaarlijke ziekte, waarbij erfelijkheid kan meespelen. Toch wordt vooral een verband vastgesteld tussen maagkanker en een aantal omgevingsfactoren, zo...

Maagzweren bezweren Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

De behandeling van gastro-duodenaal ulcus veranderde radicaal met de komst van krachtige anti-ulcus geneesmiddelen en de behandeling van de bacteriële component. De beleving van de ziekte is veranderd, maar de complicaties van een duodenale zweer bli...

De eerste symptomen van maagkanker Gepubliceerd op 30/10/2012 - 15h30

Er wordt in ons land een daling vastgesteld van het aantal gevallen van maagkanker . Dat is het gevolg van betere voedingsgewoonten en van verbeterde screeningstechnieken. Blijf niettemin waakzaam, aangezien de eerste symptomen van maagkanker onopval...

Nierkanker: een nieuwe therapie Geüpdatet op 20/06/2006 - 00h00

Om de bijwerkingen van de behandelingen tegen kanker te beperken, proberen onderzoekers nieuwe moleculen te ontwikkelen die specifieker de kankercellen aanvallen in de plaats van de gezonde naburige cellen. Een dergelijke behandeling leverde onlangs...

Meer artikels