PUBLICITÉ

Maag-darmontstekingen bij baby’s: Hoe reageren?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/10/2015 - 10h05
-A +A

De herfst en de winter staan vaak synoniem voor maag- en darmklachten. Bij volwassenen zijn ze vaak onschuldig.

Bij baby’s daarentegen kunnen ze onrustwekkend evolueren en uitdroging veroorzaken en eindigen met een ziekenhuisopname. Wat zijn de symptomen, en de juiste reflexen die u moet hebben?

PUB

Baby’s: doelwit bij uitstek voor maag- en darmklachten

Een maag-darmontsteking is een irritatie van de wand van het spijsverteringskanaal. Bij kinderen jonger dan 2 jaar wordt de aandoening in 80% van de gevallen veroorzaakt door een virale infectie.

De symptomen concentreren zich vooral rond de spijsvertering: diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en koorts. De ziekte duurt enkele dagen, de voornaamste complicatie is acute uitdroging.

Maag-darmontstekingen zijn enorm besmettelijk. Vooral baby’s zijn er heel vatbaar voor:

  • hun afweersysteem is nog zwak en onvoldoende ontwikkeld;

  • ze leven vaak in groep (kinderopvang) waardoor er heel veel contact is met derden;

  • ze stoppen alles in hun mond enz.

Besmetting bij kinderen kan optreden door direct contact met iemand die al ziek is, met besmette voorwerpen of met besmet voedsel.

Uw baby heeft darmklachten: wat moet u doen?

Ga vooral na of er geen uitdroging in het spel is. Dat kan fataal zijn als de baby 10% of meer van zijn lichaamsgewicht verliest. Dr. Stéphane Aszerman is spoedarts en raadt aan om baby’s in het ziekenhuis te laten opnemen zo gauw ze 5 tot 6% van hun gewicht verliezen.

Een middeltje om het gewicht van uw kindje te schatten: neem uw baby in de armen en ga samen op de weegschaal staan. Trek daarna uw gewicht af van het totaal. Maar gewichtsverlies is niet het enige teken van ernstige uitdroging.

Ook de volgende symptomen moeten u alarmeren:

  • prikkelbaarheid of energietekort;
  • ogen dieper in de oogkassen;
  • geen tranen;
  • droge mond en tong;
  • minder urine bij het plassen: een luier die minder nat is dan gewoonlijk moet u alarmeren;
 
#E#Tip: u kunt uitdroging bij uw kind opsporen door in zijn bil te knijpen. Als het knijpspoor meteen verdwijnt, is er niets aan de hand; als het enkele seconden aanhoudt, wijst dat op uitdroging#E#
 
Alleen de dokter kan vaststellen of het om een maag-darmontsteking gaat en desnoods een doeltreffende behandeling voorschrijven. In afwachting van de consultatie kunt u uw baby gesuikerd water geven. Er bestaan ook rehydratatieoplossingen. Ze zijn zonder voorschrift in de apotheek te krijgen.

En denk erom: zelfmedicatie is uit den boze. Hou u ook nauwgezet aan de richtlijnen van de dokter als de situatie aanhoudt of verslechtert.

Breng de baby in dat geval meteen naar de spoeddienst. Hij zal in het ziekenhuis aan een infuus worden gelegd om te worden gehydrateerd en de artsen zullen een preciezere diagnose stellen.

Initialement publié par Florence Colmant, gezondheidsjournaliste le 27/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/10/2015 - 10h05

Hoge Gezondheidsraad
Belgische Vereniging voor Pediatrie.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Maag-darmontsteking: appelsap of rehydratatiezakjes? Gepubliceerd op 18/05/2016 - 17h58

Maag-darmontstekingen - in de volksmond bekend als buikgriep - zijn bij volwassenen onschuldig. Bij pasgeboren baby’s zijn ze gevaarlijk en leiden ze vaak tot een ziekenhuisopname. Soms kunnen ze zelfs fataal zijn. De ernst van deze aandoening heeft...

Bronchiolitis bij baby's: tips Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h11

Elk jaar loopt bijna 30% van de kinderen onder twee jaar een bronchiolitis op. Wat valt er aan deze ziekte te doen? Wat zijn de symptomen , de risico's op overdracht en hoe moet u reageren?

Meer artikels