PUBLICITÉ

Maag-darmontsteking of buikgriep?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 01/12/2017 - 10h06
-A +A

Buikgriep wordt veroorzaakt door een virus, maar anders dan de naam doet vermoeden gaat het niet noodzakelijk om het griepvirus

Wat in de volksmond buikgriep heet, is meestal een virale maag-darmontsteking.

PUB

Griep en maag-darmontsteking: vaak dezelfde symptomen

We weten dat het griepvirus symptomen kan veroorzaken die lijken op die van een maag-darmontsteking, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, koorts, buikpijn, diarree, vermoeidheid of gebrek aan eetlust. Deze symptomen komen plotseling op en zijn atypisch, dat betekent dat ze niet naar één welbepaalde ziekte verwijzen.  

De enige manier om het verantwoordelijke virus te identificeren is via een analyse van een uitstrijkje. Maar in de praktijk doet de arts dat zelden bij een zo goedaardige aandoening als een maag-darmontsteking, ook al omdat ze na enkele dagen normaal vanzelf overgaat.

Die analyses gebeuren door de netwerken voor epidemiologische surveillance. Die moeten de virussen die circuleren identificeren en de bevolking inlichten over de lopende of naderende epidemieën.

Met andere woorden, behalve wanneer een griepepidemie en een epidemie van maag-darmontstekingen tegelijk de kop opsteken, zal een buikgriep in een periode van massale maag-darmontstekingen toegeschreven worden aan een virus van de maag-darmontsteking en bij een griepepidemie aan een griepvirus.

Buikgriep is heel besmettelijk

Het verantwoordelijke virus wordt dus zelden met zekerheid geïdentificeerd. Maar al de virussen worden wel heel makkelijk overgedragen. Dat gebeurt meestal bij contact met een zieke of met een besmet voorwerp (deurklink, telefoon, bestek, enz.). De virussen verspreiden zich ook via speekseldruppels die vrijkomen bij het niezen of hoesten.

Preventie door hygiëne:  het allerbelangrijkste is het wassen van de handen. Doet dat zeker als u naar het toilet bent gegaan,  voor u in aanraking komt met voedsel,  voor u aan tafel gaat, als u inkopen gedaan hebt, als u het openbaar vervoer hebt gebruikt, voor en na het verzorgen van de baby, als het even kan ook nadat u iemand een hand gegeven hebt, en poets ook regelmatig de telefoon, de deurklinken, het toilet, enz.

De virussen kunnen uren en zelfs dagen overleven op een deurklink, een trapleuning, een telefoon, enz. 

Het grote gevaar bij buikgriep: uitdroging

Braken en diarree veroorzaakt vochtverlies, vaak verschillende keren achtereen, en dat kan leiden tot uitdroging. Baby’s en bejaarden zijn extra kwetsbaar voor deze verwikkeling.  

Zorg dus dat u preventief regelmatig kleine slokjes water drinkt, eventueel zelfs bouillon. Voor baby’s zijn rehydratatieoplossingen noodzakelijk om het vochtverlies te compenseren. U vindt die in de apotheek.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/02/2013 - 18h19 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 01/12/2017 - 10h06

www.sante.gouv.fr. www.ameli-sante.fr. Réseau Sentinelles, http://websenti.u707.jussieu.fr/sentiweb/. 

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ