PUBLICITÉ

Maag-darmontsteking: appelsap of rehydratatiezakjes?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/05/2016 - 17h58
-A +A

Maag-darmontstekingen - in de volksmond bekend als buikgriep - zijn bij volwassenen onschuldig. Bij pasgeboren baby’s zijn ze gevaarlijk en leiden ze vaak tot een ziekenhuisopname. Soms kunnen ze zelfs fataal zijn. De ernst van deze aandoening heeft alles te maken met het risico op uitdroging. Het is dus van cruciaal belang dat een pasgeboren baby met buikgriep meteen iets krijgt om zijn vochthuishouding weer op peil te brengen. Maar wat zijn daarvoor nu de beste drankjes?

PUB

Een maag-darmontsteking leidt heel snel tot verlies van water en minerale zouten

Een maag-darmontsteking uit zich door diarree die vaak gepaard gaat met braken. Soms verliest het lichaam dan op heel korte tijd grote hoeveelheden vocht en minerale zouten. Bij baby’s kan dat door hun lage gewicht en hun kwetsbaarheid een levensbedreigende situatie worden. Een pasgeboren baby kan in minder dan drie uur uitdrogen!
In zo’n situatie moet de vochthuishouding van de baby weer zo snel mogelijk op peil worden gebracht. Puur water volstaat niet bij ernstige uitdroging, omdat water het verlies aan vocht en minerale zouten niet voldoende compenseert. Daarom worden gewoonlijk rehydratatie-oplossingen aangeraden. Die zijn vrij te krijgen in de apotheek of kunnen door de kinderarts worden voorgeschreven.

Een recente studie toont nu aan dat ook verdund appelsap goede resultaten geeft, althans hier bij ons: pasgeboren baby’s zijn hier niet te zwak en de hygiënische omstandigheden en omstandigheden voor het bewaren van fruitsap zijn hier goed. Verdund appelsap (zoals het in de handel te krijgen is) heeft veel voordelen. U kunt het ook buiten de werkuren makkelijk vast krijgen en het smaakt vooral lekkerder dan de rehydratatievloeistoffen.

Heeft uw  kindje buikgriep? Meteen rehydrateren!

Als u rehydratatiezakjes voor zuigelingen in huis hebt, hoeft u ze zeker niet weg te gooien. Ze blijven een heel goede oplossing om uitdroging bij acute diarree te bestrijden. Maar als u er geen hebt liggen en uw kindje buikgriepsymptomen heeft, is een blikje appelsap perfect geschikt!

Wat u ook geeft, doe het zo snel mogelijk als uw kindje een maag-darmontsteking heeft. Zo voorkomt u uitdroging door verlies van water en minerale zouten, en voorkomen is beter dan genezen! 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/02/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/05/2016 - 17h58

Société française de pédiatrie, www.sfpediatrie.com. Freedman, S.B. et al., JAMA. 2016;315(18):1966-1974. doi:10.1001/jama.2016.5352

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Maag-darmontstekingen bij baby’s: Hoe reageren? Gepubliceerd op 07/10/2015 - 10h05

De herfst en de winter staan vaak synoniem voor maag- en darmklachten . Bij volwassenen zijn ze vaak onschuldig. Bij baby’s daarentegen kunnen ze onrustwekkend evolueren en uitdroging veroorzaken en eindigen met een ziekenhuisopname. Wat zijn de symp...

Meer artikels