Lupus erythematosus disseminatus (LED) is een ernstig gezondheidsprobleem voor diegenen die eraan lijden. De ziekte tast meerdere organen aan. Vrouwen, die het meest door lupus worden aangetast, mogen zwanger worden, weliswaar onder bepaalde voorwaarden...

Lupus is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen vormt - niet tegen een bacterie of een virus, maar tegen lichaamseigen stoffen, dus niet tegen een agressor, maar tegen zichzelf. Van lupus bestaan drie verschillende vormen: cutane lupus erythematosus en subacute cutane lupus, waarbij enkel de huid wordt aangetast, en systemische lupus erythematosus, waarbij alle organen kunnen worden aangetast.Specialisten maken alsmaar minder onderscheid tussen de verschillende types en beschouwen ze als verschillende manifestaties van één en dezelfde ziekte.Het aantal nieuwe gevallen in België zeer 1 tot 10 per 100.000 inwoners per jaar bedragen. Het totale aantal gevallen neemt echter sinds 20 jaar toe: zo lijden in België 1.600 tot 6.000 personen aan lupus. In 8 gevallen op 10 betreft het vrouwen.
Moeilijk herkenbaar
De ziekte kan talrijke symptomen geven en begint vaak zeer insidieus, wat de diagnose ervan bemoeilijkt. Lupus kan de huid aantasten in de vorm van erytheem en papels, vaak in de vorm van een vlindervormig erytheem op de wangen, wat de indruk geeft dat de patiënt een "wolvenmasker" draagt, vandaar de naam "lupus", het Latijnse woord voor wolf. Het vlindererytheem is een zeer kenmerkend teken van de ziekte, maar komt in het begin slechts voor in één geval op vijf. Uiteindelijk zal ongeveer 80% van de patiënten een dergelijk erytheem vertonen.De helft van de patiënten vertoont gewrichtsklachten met zeer hevige pijn. Voorts kan lupus ook stollingsstoornissen veroorzaken en talrijke organen aantasten, zoals de nieren, het spijsverteringskanaal.
En de zwangerschap?
Vrouwen met lupus kregen vroeger de raad niet zwanger te worden. Dat is een heikel punt als men weet dat lupus vooral optreedt bij jonge vrouwen. Maar de behandeling is de laatste 25 jaar aanzienlijk verbeterd en nu wordt het die vrouwen niet strikt een kind te krijgen. Vrouwen met lupus mogen zwanger worden als de aandoening goed onder controle is met een anti-inflammatoire en/of immunosuppressieve behandeling en als de vrouw nauwlettend wordt gevolgd. Er is namelijk een hoger risico op miskraam, vooral in het derde trimester. Een zwangerschap is bovendien op immunologisch vlak een bijzondere periode en vrouwen met lupus vertonen vaak een opflakkering tijdens de zwangerschap.Op 11 mei 2002 vindt in het CHU du Sart Tilman in Luik een informatiedag plaats over deze aandoening.