PUBLICITÉ

Lumbale discushernia, wat is het eigenlijk?

Geüpdatet door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 24/06/2014 - 10h39
-A +A

Een lumbale discushernia treft vooral sedentaire personen met overgewicht.

Het komt echter ook voor bij topsporters.

Tekst en uitleg.

PUB

Hernia van de tussenwervelschijf: te weinig bewegen... en sport!

Een lumbale discusherniadiscusis het gevolg van diverse verschijnselen die typisch zijn voor onze tijd, zoals overgewicht, sedentariteit en (te) veel zitten of liggen.

Sporters denken misschien dat ze daardoor beschermd zijn tegen deze epidemie. Regelmatig sporten is immers de beste troef tegen lagerugpijn. Of liever: tot op zekere hoogte!

Op het hoogste niveau zien we immers de tegenovergestelde trend: heel veel sporters hebben rugklachten, vooral in disciplines waarbij de wervelkolom voortdurend draaibewegingen (torsies) ondergaat (racketsporten) of blootstaat aan enorme druk (gewichtheffen, rugby, roeien enz.).

Tussenwervelschijf: een broze kern

De tussenwervelschijven worden meestal voorgesteld als vezelachtige kussentjes. Toch zit hun structuur iets complexer in elkaar.

Zo'n schijf bestaat uit verschillende lagen boven elkaar die rond een vervormbare kern zitten. Als de belasting te groot wordt, kan er een scheurtje ontstaan. Dat kan heel wat pijn veroorzaken, maar de situatie is omkeerbaar als u uw houding verbetert en goede gewoontes aanneemt. Bij dat laatste hoort ook een niet te belastende sport die de rugspieren versterkt.

Jammer genoeg denken de meeste patiënten dat ze genezen zijn als de pijn verdwijnt en daar blijft het dan bij. Maar in werkelijk zet het slijtageproces zich ongemerkt voort. En op een dag scheurt de buitenband van de tussenwervelschijf op de plaats waar de uitpuilende kern zit. Dat is hernia!

Als de uitstulping niet verder komt dan het kanaal waarin het ruggenmerg zit, zult u meestal geen pijn voelen. Maar als de uitstulping zich lateraal (aan de zijkant) voordoet en op de heupzenuw drukt, zult u in uw been een verlammende pijn voelen.

In dat geval rijst altijd de vraag naar het nut van een operatie.Ons lichaam kan immers perfect zichzelf genezen. Vroeg of laat gaat de pijn weg; kleine bloedvaatjes zullen de hernia koloniseren en uiteindelijk verdwijnt de hernia.

Zo'n hernia veroorzaakt niet noodzakelijk problemen. Zo gaat ze in 20 tot 30 % van de gevallen niet gepaard met klachten.

Chirurgie: is maar heel zelden nodig

Toch is in bepaalde gevallen een operatie de enige oplossing. Maar opgelet: het gaat om een soort amputatie die vaak nieuwe onevenwichten veroorzaakt. Met de jaren blijkt soms dat men zijn oude tussenwervelschijven beter had behouden.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 15/11/2005 - 00h00 et mis à jour par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 24/06/2014 - 10h39
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Liesbreuk: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 25/08/2014 - 09h30

De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis . De algemene term voor hernia wordt gebruikt als een deel van een orgaan op een zwakke plek of opening van het lichaam een uitstulping vormt. Bij een liesbreuk is het meestal een stukje van de dar...

Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Sport is goed voor de rug! Gepubliceerd op 10/02/2015 - 17h37

Zeven mensen op tien hebben ooit in hun leven rugklachten, waardoor ze vaak moeten stoppen met sporten. Sport kan echter een schitterend middel zijn tegen lagerugpijn (lumbalgie) , op voorwaarde dat hij op de juiste manier bedreven wordt.

Misschien is het wel een discushernia? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h02

Als we pijn in de onderrug hebben, is het dan "gewone" rugpijn of een discushernia ? Wel, het verschil is niet zo duidelijk. Een woordje uitleg.

Meer artikels