PUBLICITÉ

Lumbago of lagerugpijn: een veel voorkomende pijn onderaan in de rug

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2014 - 17h35
-A +A

De incidentie van lagerugpijn is in 10 jaar tijd verdrievoudigd. Het is een kwaal die de economie in gevaar brengt en waartegen er nooit een vaccin zal bestaan.

Maar eigenlijk wordt er niet zoveel over gesproken.

Misschien is lagerugpijn zo banaal dat het een echte fataliteit is geworden.

Toch enkele raadgevingen om zonder heelkunde of zware geneesmiddelen rugpijn te voorkomen of te verlichten.

PUB

Wat is lagerugpijn?

Lagerugpijn is letterlijk pijn aan het lumbale, dus het laagste segment van de wervelkolom.

De pijn kan zich situeren in meerdere structuren: de tussenwervelschijven, de ligamenten, de spieren en de zenuwwortels. De pijn kan acuut zijn (we spreken dan van verschot of lumbago) of chronisch en is soms echt invaliderend.

Een maatschappelijke kwaal

Volgens een Canadese studie uit 1987 is 68% van de gevallen van arbeidsongeschiktheid toe te schrijven aan lagerugpijn. De invaliditeit die eruit voortvloeit, heeft dan ook economische gevolgen. Is het de kwaal van de eeuw? Een Amerikaanse studie toonde aan dat lagerugpijn de laatste jaren 14-maal meer was toegenomen dan de bevolking. Iedereen krijgt er dus rechtstreeks of onrechtstreeks mee te maken in zijn privé- en beroepsleven.In België voerde het Dimarso-Instituut in 2001 een enquête uit bij 1.624 personen van 17 tot 91 jaar. De steekproef was representatief voor de Belgische bevolking. 42% van de ondervraagde personen had de laatste 6 maanden last gehad van acute of chronische lagerugpijn en 24% had rugpijn op de dag van de enquête.

De oorzaken van lagerugpijn

Er zijn talrijke oorzaken, maar bij lagerugpijn zijn er twee basisprincipes.

  • De pijn is om te beginnen het resultaat van een verstoord evenwicht of een conflict tussen verschillende elementen van de rug bij een inspanning of een verkeerde beweging.
  • De andere belangrijke oorzaak is een letsel van een tussenwervelschijf door traumata, waarbij de fibreuze kern van de tussenwervelschijf uitpuilt en op een zenuwwortel drukt.

Lagerugpijn blijkt een persisterende pijn te zijn: 98% van de patiënten beweert dat de pijn langer duurt dan één dag en in 50% van de gevallen duurt de pijn langer dan 20 dagen.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 09/01/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/09/2014 - 17h35

Nielens H, Van Zundert J, Mairiaux P, Gailly J, Van Den Hecke N, Mazina D, et al. Lombalgie chronique. Good Clinical practice (GCP). Bruxelles : Centre fédéral d'expertise des soins de santé (KCE); 2006. KCE reports 48 B (D/2006/10.273/64).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Rugpijn? Ga niet meteen onder de scanner! Geüpdatet op 16/02/2009 - 00h00

Wanneer men plots een hevige pijn voelt, is het vaak geruststellend om een beeld te hebben van de getroffen streek. Zo kan men nagaan of er niets ernstigs aan de hand is en eventueel meteen overgaan tot behandeling. Deze reactie is nochtans niet alti...

Dokter, ik heb vaak pijn in de onderrug Gepubliceerd op 01/10/2012 - 12h35

Pijn in de lage rug of lumbago is een veel voorkomende kwaal door aantasting van de ruggenwervels. Meestal is pijn in de onderrug onschadelijk en verdwijnen de klachten na enkele weken vanzelf. Maar soms gaat de pijn niet weg. Hoe komt dat? Wat zijn...

Waarom heb ik rugpijn? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h01

Bijna zeven op de tien Europeanen krijgt vroeg of laat rugproblemen . Hoe komt dat? Rugpijn is een heel frequent euvel, de vraag is dus meer dan gerechtvaardigd. We zetten de verschillende oorzaken van rugpijn op een rijtje.

Meer artikels