PUBLICITÉ

Luizen: reden om niet naar school te gaan?

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 24/12/2002 - 00h00
-A +A

Zijn luizen een reden om niet naar school te gaan? Dat is de vraag die door Nicole Maréchal, minister van Volksgezondheid van de Franstalige Gemeenschap, wordt gesteld.

PUB
Overzicht

Begin volgend jaar wordt een discussieforum gehouden over dat probleem...De jacht op luizen op school en thuis is geopend van 1 september tot 30 juni. Maar de luizen komen ieder jaar terug. Het is een zware strijd. De behandeling is vervelend en moet, om volledig efficiënt te zijn, worden herhaald. Dat veronderstelt van de ouders een zekere stiptheid, en daar wringt vaak het schoentje.Een echte preventie is niet mogelijk: insectenwerende middelen zijn in zekere mate efficiënt, maar niet volledig.Dan wordt beslist kinderen met luizen uit school te houden tot de beestjes volledig verdwenen zijn.Maar die kinderen verliezen dan meerdere dagen les en de ouders moeten dan schikkingen treffen opdat hun kind geen leerachterstand zou oplopen. En als we de logica verder zouden doortrekken, zouden ook de broers en zussen, die zeker ook besmet zijn, thuis moeten blijven!

Luizenkop!

Sommige kinderen hebben meer een “luizenkop” dan andere. Waarom? Dat weet niemand! Sommige kinderen krijgen meerdere malen luizen per jaar, en het aantal dagen schoolverlet neemt dan ook toe. En die leerachterstand kunnen ze soms moeilijk of niet meer inhalen.De kinderen niet naar school laten gaan is dus niet de beste oplossing en blijkt ook weinig efficiënt te zijn. Nicole Maréchal wil er openlijk over discussiëren met alle betrokkenen. Iedereen kan aan het woord komen op het discussieforum dat op 18 januari 2003 zal worden gehouden. De minister zal ook voorstellen het kind terug naar school te laten gaan zodra de behandeling gestart is. In april zal een sensibilisatiecampagne worden gevoerd om de ouders in te lichten over de maatregelen die ze moeten nemen. Daarnaast is een pedagogisch dossier bestemd voor de scholen in voorbereiding.

We herinneren nog even aan een vorig artikel (Luizen : Geduld): pediculosis (besmetting met luizen) is op zich niet gevaarlijk, maar kan aanleiding geven tot allergie en infectie van de krabletsels. Dus toch maar behandelen...
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 24/12/2002 - 00h00 Persmededeling van Nicole Maréchal, 16 december 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles wat je moet weten over luizen Gepubliceerd op 02/09/2011 - 16h54

Luizen houden van de maand september. Zij hebben namelijk een voorkeur voor plaatsen waar veel mensen samenkomen, scholen bijvoorbeeld. Luizen krijgen is niet erg. De pediculose van de hoofdhuid die er het gevolg van is, is een niet zo erge aandoenin...

Vatbaarheid voor hoofdluizen, bestaat het? Gepubliceerd op 14/09/2016 - 16h05

“Mijn zoon/dochter heeft luizen!” Elke ouder slaat alarm als het gebeurt. Maar bestaat er zoiets als een gevoeligheid voor luizen ? Wat is de oorzaak van gevoeligheid voor luizen?

Opgelet: luizen bieden weerstand! Geüpdatet op 12/11/2002 - 00h00

Minder dan één maand na het begin van het schooljaar maken de luizen weer hun opwachting. Luizen zijn een toenemend probleem in kleuterscholen en lagere scholen, daar ze alsmaar resistenter worden tegen de behandelingen.

Help, het seizoen van de luizen breekt aan! Gepubliceerd op 07/10/2014 - 12h37

Met de aanvang van het schooljaar, duiken heel vaak ook de luizen op bij schoolgaande kinderen! Een snelle diagnose en behandeling zijn de beste aanpak. Wij geven u alvast een aantal tips.

Meer artikels