PUBLICITÉ

Luizen: hoe raak je ze kwijt ?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondeheidsjournaliste op 23/08/2012 - 11h48
-A +A

Luizen komen in scholen vaak en gemakkelijk voor in de vorm van een epidemie. Er doeltreffend komaf mee maken is heel wat moeilijker. Omdat er hoe langer hoe meer insectenwerende producten gebruikt worden, zijn de luizen er steeds meer resistent aan geworden.

PUB

Luizen komen vaak voor bij kindjes van 6 tot 8 jaar

In leefgemeenschappen zoals bijvoorbeeld scholen, worden kinderen vaak geconfronteerd met het luizen probleem, vooral tussen de leeftijd van 6 tot 8 jaar. Besmetting gebeurt vooral via direct contact met het haar van een ander kindje.

Luizen kunnen namelijk niet vliegen en ook niet springen. Kinderen krijgen makkelijk luizen via direct contact met het hoofd, bij het spelen bijvoorbeeld, maar besmetting kan ook verlopen via voorwerpen (kammen, borstels) en kleren (het uitwisselen van hoedjes of petjes, contact met besmette lakens en kussens, enz.).

U moet ook weten dat luizen niet bang zijn van water. Men kan dus ook luizen 'opdoen' in het zwembad, vooral als men geen badmuts draagt.

Luizen: makkelijk overdraagbaar, snelle voorplanting

Luizen zijn kleine beestjes die zich voeden met bloed van zodra ze op een hoofdje zitten. Een vrouwtje legt 3 à 7 eitjes per dag. Een week later zijn er neten en na tien dagen zijn luizen volwassen en kunnen ze zelf eitjes leggen.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 28/11/2006 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondeheidsjournaliste le 23/08/2012 - 11h48

Burgess, I.F. et coll., BMJ, 330 (7505) : 1423, 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles wat je moet weten over luizen Gepubliceerd op 02/09/2011 - 16h54

Luizen houden van de maand september. Zij hebben namelijk een voorkeur voor plaatsen waar veel mensen samenkomen, scholen bijvoorbeeld. Luizen krijgen is niet erg. De pediculose van de hoofdhuid die er het gevolg van is, is een niet zo erge aandoenin...

Opgelet: luizen bieden weerstand! Geüpdatet op 12/11/2002 - 00h00

Minder dan één maand na het begin van het schooljaar maken de luizen weer hun opwachting. Luizen zijn een toenemend probleem in kleuterscholen en lagere scholen, daar ze alsmaar resistenter worden tegen de behandelingen.

Operatie luizen Gepubliceerd op 16/07/2013 - 09h59

Luizen komen op school heel veel voor. Ze sparen geen enkele sociale klasse en hebben niets te maken met een gebrek aan hygiëne. De angst om luizen te krijgen heeft tot een overdadig gebruik van producten tegen luizen geleid en ervoor gezorgd dat lui...

Help, het seizoen van de luizen breekt aan! Gepubliceerd op 07/10/2014 - 12h37

Met de aanvang van het schooljaar, duiken heel vaak ook de luizen op bij schoolgaande kinderen! Een snelle diagnose en behandeling zijn de beste aanpak. Wij geven u alvast een aantal tips.

Meer artikels