Rode en geïrriteerde billetjes, dat is vaak het lot van baby's die een luier dragen.
Dit veelvoorkomend probleem is niet zo ernstig, maar wel ongemakkelijk en vervelend.
Gelukkig zijn er oplossingen: we geven u een aantal tips om baby's te helpen die last hebben van luiereczeem.

De definitie van luiererytheem of luiereczeem
Luiererytheem of luiereczeem is een irritatie van de huid van een zuigeling op een plaats die bedekt wordt door een luier.
De aandoening kan verschillende oorzaken hebben: wrijving van de luier op de huid, contact van de huid met urine en feces, soms een onderliggende huidziekte zoals psoriasis, enz.
Daar kan dan nog een bacteriële infectie bijkomen die te wijten is aan de kiemen die in de ontlasting aanwezig zijn. Luiereczeem is niet zo erg, maar moet wel goed opgevolgd worden om een ontsteking van de kwetsbare huid te vermijden. Gelukkig veroorzaken moderne luiers veel minder problemen dan de luiers die jarenlang gebruikt werden. Ook de ouders spelen een belangrijke rol in de preventie van deze voor de baby vervelende aandoening.
Tips om het ontstaan van luiereczeem te vermijden
De eerste maatregel om te vermijden dat uw baby last krijgt van luiereczeem is zorgen voor een strikte hygiëne. Dat begint met het regelmatig en tijdig verversen van de luiers zodat de billetjes niet te lang nat zijn.
Het zitvlak schoonmaken, kan met een toiletmelk of met marseillezeep, of zelfs met een overvette zeep als de baby een droge huid heeft.
Een belangrijke maatregel om luiereczeem te vermijden is goed spoelen, zodat er geen sporen overblijven van de gebruikte producten (deze kunnen immers bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van bacteriën).
De billetjes moeten ook goed afgedroogd worden, niet door te wrijven maar door ze droog te deppen.
Marcel Rufo en Christine Schilte, "Elever bébé" (Baby grootbrengen), uitg. Hachette