PUBLICITÉ

Luie darmen

Gepubliceerd op 11/05/2006 - 00h00
-A +A

Vezelarme voeding, maaltijden overslaan, uit het vuistje eten, vermageringsdiëten, stress, te weinig beweging: al die factoren vertragen de darmtransit. Constipatie is vaak onschuldig, maar de symptomen (gezwollen buik, winderigheid, buikpijn) kunnen zeer hinderlijk zijn.

PUB

Constipatie : vezels en beweging

In de meeste gevallen volstaan gezondere leef- en eetgewoonten om constipatie te bestrijden. Onder meer: veel water, soep of bouillon drinken, geleidelijk meer vezels (groenten, fruit) innemen, regelmatig bewegen (al is het maar wat wandelen), naar het toilet gaan zodra u aandrang voelt, uw tijd nemen en u nooit inhouden. Zijn die maatregelen echter ondoeltreffend of onvoldoende, dan moet u laxeermiddelen overwegen. Constipatie moet hoe dan ook altijd behandeld worden.

Constipatie : de keuze van het laxeermiddel

U mag niet zomaar het eerste het beste laxeermiddel nemen. Irriterende laxativa zijn immers te mijden, want langdurig gebruik kan niet alleen het darmslijmvlies irriteren, maar ook diarree veroorzaken. Bovendien werken ze verslavend, waardoor u de dosis voortdurend moet verhogen. Verkies zachte laxeermiddelen zoals gomslijm (vezelderivaten die grote hoeveelheden vocht opslorpen en vasthouden, en daardoor ook de darminhoud verhogen en de evacuatie bevorderen) of vezelpreparaten. Eventueel in combinatie met planten (zoals senebladeren) of vezelrijke vruchten (pruimen, vijgen), die de darmtransit bevorderen zonder irritatie of diarree te veroorzaken. Laxeermiddelen mogen hoe dan ook slechts gedurende beperkte tijd gebruikt worden. Houdt de constipatie aan en gaat ze gepaard met andere symptomen (pijn, bloedverlies, misselijkheid, koorts), dan moet u uw arts raadplegen.

Gepubliceerd op 11/05/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Constipatie: verzorg u! Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h28

Twaalf procent van de wereldbevolking heeft dagelijks last van constipatie . Een kwart van deze mensen verzorgt zich niet. Zij die beslissen er wel iets aan te doen, volgen dan vaak nog een ongeschikte of weinig doeltreffende behandeling.

Constipatie? Uitkijken met laxeermiddelen Gepubliceerd op 18/04/2017 - 11h18

Constipatie is een kwaal die het leven van miljoenen mensen, vooral vrouwen, vergalt. Maar een aantal maatregelen inzake hygiëne kan volstaan om komaf te maken met het probleem. En als dat niet helpt dan kan men nog een beroep doen op laxeermiddelen...

Last van constipatie? Laat er uw leven niet door vergallen! Gepubliceerd op 26/05/2016 - 17h13

Iedereen heeft wel eens last van winderigheid of luie darmen. Het zijn op zich onschuldige ongemakken, maar ze kunnen best wel hinderlijk zijn en zelfs leiden tot complicaties. Het is dus belangrijk om een geschikte oplossing te vinden voor constipat...

Meer artikels