PUBLICITÉ

Luidruchtig speelgoed: vermijd gehoorschade!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/09/2015 - 14h29
-A +A

In de winkels ligt meer en meer geluidsproducerend speelgoed en, we moeten het wel toegeven, kinderen zijn vragende partij. Kijk bij aankoop toch goed uit. Kijk bijvoorbeeld naar de geluidsniveaus die op de verpakking vermeld staan. Sommige geluidsniveaus gaan het gezond verstand te boven en kunnen bovendien leiden tot gehoorschade bij de kinderen en... de ouders.

PUB

Geluidsproducerend speelgoed

Luidruchtige robots, vliegtuigen, brandweerwagens, muziekinstrumenten, maar ook geweren en machinepistolen zijn zeer aantrekkelijk voor kinderen, precies omdat zij veel lawaai produceren.
Maar ja, bij heel wat speelgoed, overschrijdt het geluidsniveau de veiligheidsnormen voor het gehoor van groot en klein.
Vorig jaar bracht een Britse studie de resultaten aan het licht van een onderzoek waarbij 15 soorten luidruchtig speelgoed, bestemd voor kinderen van 3 maand tot 15 jaar, getest werden.

  • In de nabijheid van het oor(2,5 cm), overschreden 14 soorten speelgoed de op 85 decibel (dB) vastgelegde veiligheidsgrens.
  • Op een afstand van 25 cm van het oor, voldeden 8 soorten speelgoed niet aan de normen. Dat betekent dat het verspreide geluid hoger lag dan 80 dB en dat er zelfs pieken waren tot 105 dB.
  • De auteurs van de studie vermeldden bovendien dat sommige speelgoedgeweren en -machinepistolen 130 tot 143 dB produceerden in de nabijheid van het oor en 120 tot 140 dB op 25 cm van het oor.
    Ter vergelijking, het schadelijke niveau waarbij oorpijn kan optreden, ligt op 130 dB. 'Schadelijk' betekent in dit geval dat het geluidsniveau kan leiden tot onomkeerbare gehoorbeschadiging.

Geluidsniveaus

  • Geluid wordt onaangenaam vanaf 65 dB.
  • Geluid wordt beschouwd als schadelijk vanaf 85 dB.
  • Het geluid van een drilboor kan 110 dB bereiken.
  • Het geluidsniveau in een discotheek ligt tussen 100 en 120 dB en tijdens een concert kan 140 dB bereikt worden in de buurt van de luidsprekers.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/09/2015 - 14h29

Association Deafness Research UK, Dr Backus Brad, 11 december 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lawaai: welke invloed op de gezondheid? Gepubliceerd op 25/08/2014 - 16h16

Wist u dat het lawaai van een stofzuiger het gehoor kan aantasten? Het lawaai dat we zelf voortbrengen kan schadelijk zijn, en dan hebben we niet over vliegtuigen, bouwwerven of hogesnelheidstreinen. Een woordje uitleg over lawaai en zijn gevolgen .....

Wereldbeker voetbal: let op uw oren Geüpdatet op 15/06/2010 - 00h00

Vuvuzela's , toeters , fluitjes, maar ook trommels en nationale volksliederen, zijn allemaal geluidsbronnen waarvoor supporters op hun hoede moeten zijn tijdens het WK voetbal. In een stadion , in het bijzonder tijdens een evenement van deze omvang,...

Meer artikels