PUBLICITÉ

De ludotheek

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/06/2016 - 11h43
-A +A

De ludotheek is een plaats waar je allerlei spelletjes kunt ontlenen. Ze staat voor iedereen open, ook voor de kleinsten, op voorwaarde dat ze vergezeld zijn van een volwassene. Het is niet alleen een heerlijke plek voor ontspanning en ontdekking, maar ook voor ontmoeting, uitwisseling, animatie en gezelligheid, en dat voor alle leeftijden.

PUB

Waarvoor dienen ludotheken?

Spelen is absoluut noodzakelijk voor de opvoeding en de ontwikkeling van het kind. Het is ook een factor van socialisatie. Ludotheken bieden allerlei spellen aan: oefenspellen (voor de zintuiglijke, sonore, visuele en tactiele ontwikkeling), bewegingsspellen, behendigheidsspellen, imitatiespellen, bouwspellen, spelen in hout, openluchtspelen enz.

De begeleiding gebeurt door gespecialiseerde opvoeders die het bezoek zo speels en gezellig mogelijk maken. Ze zijn er om advies en hulp te geven bij de keuze van de spellen, zodat die afgestemd zijn op de interessesferen van het kind, zijn motivatie, leeftijd en karakter. Bovendien sporen ze de kleinsten aan om nieuwe spelletjes te ontdekken en leggen ze hen de spelregels uit.

 

Een ludotheek is geen kinderopvang!

Toch moeten de kleinsten zich in een ludotheek laten vergezellen door hun ouders of door een babysit. Dat verhoogt hun “affectief comfort”. Volwassenen kunnen op afstand blijven en hoeven alleen “in te grijpen” als hen dat gevraagd wordt, maar ze mogen ook meedoen, spelen, ontdekken, praten of lezen als ze dat willen.

Heel wat ludotheken bieden ook animatie aan: muziekworkshops, lichaamsexpressie, voorlezen, verhalen vertellen…

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/11/2011 - 15h26 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/06/2016 - 11h43
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Videogames die u doen bewegen, zijn doeltreffend! Geüpdatet op 15/03/2011 - 14h36

Videogames hebben een zeer slechte reputatie bij de professionals uit de gezondheidssector. Die spelletjes zetten ons, zowel kinderen als volwassenen, aan om meer tijd zittend en passief vóór het scherm door te brengen. Misschien moeten we voortaan o...

Verslaafd aan videospelletjes? Geüpdatet op 02/06/2009 - 00h00

Met het spelen van videospelletjes is in principe niets verkeerd. Toch loopt het voor een beperkte groep spelers uit de hand. Hoe herkent u een problematisch speelgedrag en wat valt er aan te doen?

Meer artikels