PUBLICITÉ

Luchtvervuiling: wanneer gebeurt er iets?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/11/2016 - 15h03
-A +A

Elk jaar eist de vervuilde lucht in Europa zo’n 470.000 mensenlevens en niemand of bijna niemand weet dat. De luchtvervuiling zou een absolute prioriteit moeten zijn van al onze beleidsmensen. Maar zover zijn we nog lang niet.

PUB

Onze lucht is niet schoon

In Europa is de kans groot dat we in de steden lucht binnenkrijgen die onze gezondheid schaadt. Volgens de cijfers van het Europees Milieuagentschap is 85% van de mensen die in de stad wonen blootgesteld aan niveaus van luchtvervuiling die de WGO als gevaarlijk bestempelt. En de bevolkingsdichtheid in België is van die aard dat we eigenlijk bijna allemaal stedelingen zijn. Ook deze winter zullen we dus weer - net als alle andere - de nodige ozonpieken te verwerken krijgen.

Angsten van variabele omvang

470.000 doden is een bijzonder verontrustend cijfer, vooral ook omdat de grote moot van de bevolking zich amper bewust is van het bestaande risico. We maken ons grote zorgen om risico’s die veel minder zwaar wegen, maar de gedachte dat de luchtvervuiling ons jaren van ons leven kost is nog niet echt tot ons doorgedrongen.

Dat komt misschien omdat we luchtvervuiling als een noodzakelijk en niet te vermijden kwaad beschouwen. We kunnen er niets aan doen, dus heeft het ook weinig zin om ervan wakker te liggen… Zo denken we, maar dat klopt dus niet.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/11/2016 - 15h03
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes type 2: de rol van luchtvervuiling Geüpdatet op 15/02/2017 - 17h10

Bij kinderen met overgewicht lijkt blootstelling aan vervuilde lucht het risico op het krijgen van diabetes type 2 te vergroten. Los daarvan zou ook het risico op obesitas vergroten. Wat als we al die tijd op het verkeerde doel hebben gefocust?

Shinrin-yoku of forest bathing: iets voor u? Geüpdatet op 09/08/2017 - 11h09

Shinrin-yoku is een Japanse praktijk waarbij mensen zich onderdompelen in de heilzame atmosfeer van het bos. Het gaat om een wandeling in het bos, maar dan een omgevormd tot een echte meditatie. Volgens de fans heeft de praktijk een reële positieve i...

Brandvertragers vergiftigen ons stukje bij beetje Geüpdatet op 24/06/2013 - 09h33

In heel wat zaken uit ons dagelijkse leven zitten brandvertragers. Je vindt ze in pc’s, kleren, tapijten, zetels, matrassen, maar ook in verf en isolatiemateriaal. Wetenschappers maken zich zorgen om deze stoffen. Sommige ervan zijn intussen verboden...

Met de fiets naar het werk gaan, is dat gezond? Gepubliceerd op 09/09/2015 - 13h09

Fietsen in de stad doet het risico stijgen om in een verkeersongeval om te komen. Het verhoogt anderzijds onze fysieke activiteit en beschermt ons bijgevolg tegen cardiovasculaire ziekten. Maar wellicht ademen we meer verontreinigende stoffen in… is...

Meer artikels