PUBLICITÉ

De luchtvervuiling tast ook onze hersenen aan

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 04/07/2016 - 10h42
-A +A

Het is tijd dat we weer schone lucht kunnen inademen en in een groenere omgeving wonen, want de luchtvervuiling is nefast voor onze hersenen. Almaar meer studies bevestigen dat verschillende vervuilende stoffen een rol spelen in de cognitieve achteruitgang, de daling van het QI en bepaalde gedragsstoornissen die bij kinderen worden vastgesteld.

PUB

Ook onze hersenen zijn gevoelig voor de luchtvervuiling

“We weten dat er een link bestaat tussen enerzijds luchtvervuiling en ademhalingsziektes en hart- en vaataandoeningen anderzijds, maar veel minder bekend is dat de vervuilde lucht ook onze hersenen aantast. Het aantal wetenschappelijke publicaties dat over dit onderwerp verschijnt, neemt met de dag toe”, vertelt dr. Véronique Narboni, vicevoorzitter van de Sustainable Brain Health Institute. Deze vereniging werd vorig jaar opgericht en heeft haar zetel in Brussel. Ze heeft zich tot doel gesteld de Europese bevolking erop attent te maken dat we onze neuronen absoluut moeten beschermen. “De hersenen zijn een sleutelorgaan, we moeten er ons hele leven zorg voor dragen en niet alleen als ons geheugen achteruit begint te gaan”, merkt ze op. “Vooral nu de levensverwachting almaar stijgt en we dus langer aan allerlei vervuilende stoffen worden blootgesteld, is het meer dan ooit belangrijk”. 

Luchtvervuiling is de grote boosdoener

In de Verenigde Staten werd in de regio Boston een studie verricht bij bejaarden. De  resultaten tonen een achteruitgang van de cognitieve vaardigheden aan bij bejaarden die het meest blootstaan aan het fijn stof dat door de voertuigen wordt uitgestoten. Een Zweedse studie heeft ook vastgesteld dat zones in de buurt van drukke verkeerswegen 40% bijkomend risico lopen om gevallen van dementie van het type alzheimer te registreren. De luchtvervuiling  zou mogelijk een ontstekingsreactie veroorzaken. Zo hebben onderzoekers sporen van ontstekingen gevonden in de hippocampus van muizen die waren blootgesteld aan vervuilde lucht. De muizen vertoonden ook geheugenstoornissen en tekenen van angststoornissen en depressie. Fijn stof zou ook de veroudering van onze hersenen versnellen omdat het de hoeveelheid witte stof aantast. En er is nog meer verontrustend nieuws: een recente grootschalige studie (1) heeft aangetoond dat de luchtvervuiling verantwoordelijk is voor 10,2% van de CVA’s in de geïndustrialiseerde landen en voor 33% van de CVA’s in de ontwikkelingslanden. 

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 04/07/2016 - 10h42

Conférence de presse « Pensez à votre cerveau ! », organisé par Substainable Brain Health Institute, (Institut pour la santé durable du cerveau), 3 juin 2016, Paris www.substainable-brainhealth-institute.com

(1) « Global burden of stroke and risk factors in 188 countries, during 1990–2013 », The Lancet Neurology, juin 2016.
(2) « Cerveaux en danger », Philippe Grandjean, Buchet Chastel.
(3) « Polluants chimiques, enfants en danger : les gestes qui sauvent », Anne-Corinne Zimmer, éditions de l’Atelier.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
CVA: meteen reageren bij de eerste signalen Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h47

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA) . Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste teken...

Meer artikels