PUBLICITÉ

Luchtvervuiling in vliegtuigen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00
-A +A

Reeds jaren vertonen passagiers en het vliegend personeel allerlei gezondheidsproblemen zoals huidirritatie en ademhalingsproblemen. Dit zou te wijten zijn aan de slechte kwaliteit van de lucht in de passagiersvliegtuigen.

PUB

De vliegtuigmaatschappijen hebben het hard te verduren. Na de aanslagen van 11 september en de talrijke studies over het "Economy-Class-syndroom" (risico op veneuze trombose) betreurt men nu dat er geen studies zijn die de kwaliteit van de lucht die de passagiers en de bemanning tijdens lijnvluchten inademen.

Volgens de Amerikaanse National Research Council beschikt de Federale Administratie van het Vliegwezen niet over voldoende gegevens over de gezondheidsrisico's van de lucht in passagiersvliegtuigen en zijn er ook geen adequate metingen die de passagiers een vlucht zonder gevaar voor hun gezondheid waarborgen. Er zouden slechts twee toxische producten worden gecontroleerd: ozon en koolstofmonoxidestof Bovendien zouden de normen veel te hoog liggen.

Heel wat vragen blijven dus onbeantwoord: welk effect heeft de luchtdruk in de cabines op de ademhaling van kinderen en personen met ademhalingsproblemen of een hartziekte? Welke zijn de reële ozonconcentraties tijdens de vlucht? Bestaat er een risico op allergie voor de pesticiden die worden gebruikt om het vliegtuig te ontsmetten? Is het koolstofmonoxidegehalte (dat hoofdpijn veroorzaakt) voldoende laag gedurende de hele vlucht? Enz.

Bovendien is het koolzuurgasgehalte viermaal hoger dan de concentratie die in gebouwen wordt toegestaan, terwijl de vochtigheidsgraad vaak slechts 10% bedraagt! De onvoldoende luchtverversing leidt ook tot een indrukwekkend aantal infecties tijdens een vliegreis. Nochtans heeft de Wereldgezondheidsorganisatie reeds in 1998 aanbevelingen daaromtrent gedaan!

Maar niet alles is negatief. Tijdens vluchten van Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen mag niet meer worden gerookt en er werden ook veiligheidsmaatregelen genomen: zo is er bijv. een defibrillator aan boord.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00 Le Quotidien du Médecin, n° 7032, 17 décembre 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels