PUBLICITÉ

Luchthavens verhogen de bloeddruk!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 21/01/2002 - 00h00
-A +A

Een studie uitgevoerd in de streek van Stockholm toont aan dat personen die dichtbij een luchthaven wonen, 80% meer kans lopen op hoge bloeddruk dan personen die in rustige gebieden wonen.

PUB
Overzicht

Het is reeds lang bekend dat factoren, zoals cafeïne, zout, roken, overgewicht, stress, genetische factoren en hormonale stoornissen, het ontstaan van hypertensie in de hand kunnen werken. Daar komt nu dus ook het lawaai van vliegtuigen bij. Dat blijkt althans uit een studie die werd uitgevoerd bij 266 personen van 19 tot 80 jaar die dichtbij de luchthaven van Stockholm wonen.

Lawaai schaadt

De studie toont aan dat vliegtuiglawaai van meer dan 55 decibel de kans op hoge bloeddruk met 60% verhoogt in vergelijking met mensen die in rustiger zones van de Zweedse hoofdstad wonen. Vliegtuiglawaai van meer dan 72 decibel verhoogt het risico zelfs met 80%.Als men weet dat hypertensie het risico op vaatproblemen en de daaruit voortvloeiende mortaliteit verhoogt, kan men dus beter niet te dicht bij luchthavens gaan bouwen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 21/01/2002 - 00h00 Rosenlund, Occup Environ Med 2001 ; 58: 761, 769-773.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Onze bloeddruk is gevoelig voor lawaai Geüpdatet op 26/10/2009 - 00h00

Als u in een lawaaierige straat woont, kunt u maar beter af en toe uw bloeddruk controleren. Geluidshinder kan namelijk de bloeddruk en dus ook een al verhoogde bloeddruk doen stijgen.

Lawaai: welke invloed op de gezondheid? Gepubliceerd op 25/08/2014 - 16h16

Wist u dat het lawaai van een stofzuiger het gehoor kan aantasten? Het lawaai dat we zelf voortbrengen kan schadelijk zijn, en dan hebben we niet over vliegtuigen, bouwwerven of hogesnelheidstreinen. Een woordje uitleg over lawaai en zijn gevolgen .....

Graag minder lawaai voor onze kinderen! Geüpdatet op 18/04/2017 - 16h21

We kennen al de negatieve effecten van geluidsoverlast op de gezondheid, vooral dan op de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten. Maar waar we minder rekening mee houden, is dat lawaai ook nefast is voor de ontwikkeling van de kinderen!

Lawaai op luchthavens is slecht voor het hart Geüpdatet op 26/02/2008 - 00h00

Het lawaai van de vliegtuigen op en rond de luchthavens verknalt niet alleen het leven van de buurtbewoners, het heeft ook een invloed op hun gezondheid. Uit een studie uitgevoerd bij de omwonenden van verschillende Europese luchthavens blijkt dat he...

Meer artikels