PUBLICITÉ

Losse tanden: chirurgische oplossingen?

Geüpdatet door Dr. Catherine Solano op 12/11/2012 - 14h24
-A +A

Met een mooi gebit kunnen we zonder complexen genieten van onze sociale contacten.

Loszittende tanden wekken de indruk dat de tanden langer worden en zijn niet alleen onesthetisch, ook de wortels van de tanden lopen erdoor gevaar.

Wanneer moeten we ons ervoor laten opereren?

PUB

Wat zijn loszittende tanden?

Tanden die los komen te zitten en de indruk wekken dat ze langer worden, wijzen op een probleem met het tandvlees. Tandartsen hebben het over gingivarecessie of het bloot komen te liggen van de tandwortel.

Het tandvlees trekt zich terug, de tand wordt meer en meer zichtbaar en de wortel wordt almaar meer blootgesteld aan de lucht.

Als het tandvlees zich te ver terugtrekt, biedt het minder steun aan de tanden kan de tand gaan bewegen. Dan bestaat het gevaar dat de tand verloren gaat, want een loszittende tand kan uitvallen. Dat proces verloopt heel geleidelijk aan. Vroeg ingrijpen is dus de boodschap.

Loszittende tanden: waarom een operatie?

Er zijn meerdere redenen om operatief in te grijpen als de tanden los komen te zitten. Een operatie kan:

  • De evolutie van de tandvleesterugtrekking stoppen.
  • De blootliggende wortels van de tanden bedekken en zo hypergevoeligheid van de tanden voorkomen.
  • De wortel van de tand beschermen en vastzetten, zodat de tand niet gaat bewegen of uitvallen.
  • En ook esthetische redenen spelen steeds vaker een rol.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 13/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr. Catherine Solano le 12/11/2012 - 14h24

A. Roman, F. Louise, R. M’barek, S. Brunel-Trotebas: Gingival Recessions: Epidemiologic, Etiologic and Therapeutic Aspects. The Internet Journal of Tandal Science. 2009 Volume 7 Number 1. DOI: 10.5580/1a70                                                                            Récessions parodontales: étiopathogénie, classification et diagnostic, traitement. Université de Rennes 1, faculté d’Odontologie (2004).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ