PUBLICITÉ

Loopt u risico op nierkanker?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/01/2010 - 00h00
-A +A

Nierkanker is een zeldzame kanker die het nadeel heeft zich langdurig zonder symptomen te ontwikkelen. Er bestaan dus geen specifieke symptomen om nierkanker op te sporen. Daarentegen is de wetenschap wel op de hoogte van verschillende risicofactoren die kunnen leiden tot de ontwikkeling van nierkanker.

PUB

Nierkanker, een zeldzame kanker die langzaam maar zeker oprukt


Zowat 1200 nieuwe gevallen van nierkanker worden jaarlijks in België gediagnosticeerd. Het aantal gevallen van nierkanker gaat in westerse landen in stijgende lijn, wat te wijten zou zijn aan veranderingen in onze levenswijze.

De risicofactoren voor nierkanker


  • Een man zijn zou in de lijst van de risicofactoren kunnen staan, aangezien nierkanker 2,5 keer meer mannen dan vrouwen treft.


  • De leeftijd: de gemiddelde leeftijd voor het ontstaan van nierkanker is 62 jaar. We kunnen er nog aan toevoegen dat 80% van de gevallen gediagnosticeerd wordt bij mensen ouder dan 50 jaar.


  • Tabak speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van nierkanker. Roken zorgt ervoor dat het risico met factor 1,8 vermenigvuldigd wordt. En hoe meer men rookt, des te hoger het risico.


  • Verhoogde bloeddruk.


  • Obesitas.


  • Professionele blootstelling aan asbest, zware metalen, cadmium, lood en petroleumderivaten.


  • Werken in de staalindustrie.


  • De ziekte van Von Hippel-Lindau (een erfelijke ziekte waarbij verschillende tumoren kunnen ontstaan in de alvleesklier, de bijnieren, de nieren...), die aantoont dat nierkanker het gevolg kan zijn van een erfelijke aandoening.


Bij de minste twijfel, wordt aangeraden om samen met de huisarts een stand van zaken op te maken. Indien nodig kan beslist worden om de persoon in kwestie onder individueel toezicht te plaatsen.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/01/2010 - 00h00 Association pour la recherche sur le cancer (Franse vereniging voor kankeronderzoek), www.arc-cancer.net
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Heb ik nierkanker? Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

Nierkanker komt vrij zelden voor en treft meer mannen dan vrouwen. De meeste gevallen worden vastgesteld bij 50-plussers. De kanker ontwikkelt zich sluipend en wordt vaak toevallig ontdekt. Toch zijn er factoren die ons kunnen waarschuwen. Wat zijn d...

Nierkanker: hoe opsporen en voorkomen? Gepubliceerd op 01/11/2015 - 23h47

Nierkanker komt vrij zelden voor. Deze kanker is goed voor amper 2 tot 3% van de kankers. De ziekte komt meestal voor bij mensen boven de 50, en meer bij mannen dan bij vrouwen. De tumor wordt meestal toevallig vastgesteld, omdat er geen duidelijke k...

Schildklierkanker: wie loopt er risico? Geüpdatet op 03/02/2014 - 11h39

Schildklierkanker komt weinig voor en wordt dankzij de vooruitgang in de medische beeldvorming almaar vroeger opgespoord. De behandeling kan dus vroeg worden opgestart, waardoor de genezingskansen groter zijn. De prognoses voor deze kanker zijn uitei...

Meer artikels