PUBLICITÉ

Loopt u risico op maagkanker?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/09/2013 - 10h41
-A +A

Hoewel het aantal sterfgevallen ten gevolge van maagkanker geleidelijk daalt, gaat het hier om een gevaarlijke ziekte, waarbij erfelijkheid kan meespelen.

Toch wordt vooral een verband vastgesteld tussen maagkanker en een aantal omgevingsfactoren, zoals sommige voedingsgewoonten.

PUB

De risicofactoren die de kans op maagkanker mogelijk vergroten

  • De leeftijd:
    Bijna 80% van de maagkankers wordt gediagnosticeerd na de leeftijd van 65 jaar. In de meeste gevallen gaat het dan wel om maagkanker in een vergevorderd stadium...
  • Roken (ook ex-rokers lopen risico op maagkanker).
  • Een laag sociaaleconomisch milieu.
  • Chronische maagontstekingen (onder meer veroorzaakt door de Helicobacter pylori bacterie) die aan de basis liggen van een maagzweer of een ontsteking van de maagwand.
  • Een voeding rijk aan zoute of gerookte producten, of een voeding die nitraten bevat.
  • Een voeding arm aan fruit en groenten (bronnen van vitaminen A en C).
  • Familiale antecedenten van maagkanker (moeder, vader, broer, zus).
  • Persoonlijke antecedenten van maagchirurgie.
  • Een familiaire adenomateuze polyposis coli of een juveniele polyposis coli.
  • Bloedgroep A.
  • Het geslacht:
    Mannen worden meestal vaker getroffen dan vrouwen.

Samengevat kunnen we onthouden dat het risico op maagkanker vermeerdert met de leeftijd, dat roken een verhoogd risico inhoudt en dat er een verband is met specifieke voedingsgewoonten (zoute en gerookte producten). Dit verklaart de geografische verschillen wat de frequentie van maagkanker betreft. Zo komt maagkanker bijvoorbeeld vaker voor in China, Japan, Chili en Ierland... En tot slot, naast het feit dat erfelijkheid een rol kan spelen, kunnen ook sommige inflammatoire maagaandoeningen het risico verhogen om maagkanker te ontwikkelen.

 

Welke zijn de symptomen van maagkanker?

Lees ons artikel "De eerste symptomen van maagkanker"

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/09/2013 - 10h41

Association pour la recherche sur le cancer (Franse vereniging voor kankeronderzoek), www.arc-asso.fr

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De eerste symptomen van maagkanker Gepubliceerd op 30/10/2012 - 15h30

Er wordt in ons land een daling vastgesteld van het aantal gevallen van maagkanker . Dat is het gevolg van betere voedingsgewoonten en van verbeterde screeningstechnieken. Blijf niettemin waakzaam, aangezien de eerste symptomen van maagkanker onopval...

Maagzweren bezweren Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

De behandeling van gastro-duodenaal ulcus veranderde radicaal met de komst van krachtige anti-ulcus geneesmiddelen en de behandeling van de bacteriële component. De beleving van de ziekte is veranderd, maar de complicaties van een duodenale zweer bli...

Meer artikels