PUBLICITÉ

De loopstok: een hulpmiddel bij heel wat ziekten en symptomen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 26/12/2006 - 00h00
-A +A

Weet u dat er heel veel verschillende soorten loop- of wandelstokken bestaan die een excellent hulpmiddel kunnen zijn bij heel wat handicaps en ook bij het voorkomen van ongevallen?

PUB

Moeilijkheden bij het stappen, een onzeker evenwicht, een verminderde coördinatie, het risico op valpartijen, een gevoel van onzekerheid, er zijn heel wat symptomen en aandoeningen die het gebruik van een wandelstok vereisen (de ziekte van Parkinson, gonarthrose, voetaandoeningen, verminderde mobiliteit na een cerebrovasculair accident of beroerte, neuropathie, verminderd zicht, hartinsufficiëntie, ondervoeding, verminderde waakzaamheid, enz.). Ook het normale verouderingsproces heeft een invloed op de mobiliteit en het evenwicht en daarbij kan een wandelstok een doeltreffend hulpmiddel zijn.
Maar hoe moet je een keuze maken? De keuze is groot en de wandelstok is voor leveranciers van medisch materiaal een van de vaakst gevraagde producten.

Verschillende soorten loopstokken

  • De klassieke wandelstok: in hout of aluminium, al dan niet verstelbaar, een handige grip, enz.
  • De Engelse wandelstok: met extra steun voor de voorarm.
  • Een wandelstok met drie of vier steunpunten zorgt voor meer stabiliteit.
  • Een loopstok voor mensen met artritis met een spalk voor meer armsteun die verstelbaar is.
  • Multifunctionele loopstokken: naargelang de moeilijkheden of handicap.
  • Krukken of loopkrukken: met een driehoek bovenaan om steun te bieden ter hoogte van de oksels.
  • Een witte loopstok: telescopische stok, gebogen en met T-handvat.

Niet te verwaarlozen

Een kwaliteitsvolle loopstok moet voldoende steun en stabiliteit bieden.
Let ook op de afmetingen van de loopstok, hij moet perfect aangepast zijn aan de patiënt en zijn noden. Laat u bij het kiezen bijstaan door een expert, aarzel niet om raad te vragen aan uw arts.
Let ook op slijtageverschijnselen. Als de stok versleten is, moet u hem snel laten herstellen of een andere aanschaffen. Zowel de patiënt als zijn naaste moeten oog hebben voor de loopstok!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 26/12/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Veilig wandelen in de zomer Gepubliceerd op 07/07/2015 - 11h13

Bent u van plan om deze zomer te gaan wandelen? Deze tips zullen u helpen om veilig te wandelen en ook zin doen krijgen om het opnieuw te doen. Want wandelen is een uitstekende oefening om uw lichaam en geest te stimuleren. Dit zijn enkele tips en vo...

Hoe uw matras te kiezen? Geüpdatet op 03/07/2007 - 00h00

We brengen één derde van ons leven door in bed . Het is dus belangrijk dat we ons beddengoed met de nodige zorg kiezen en het vervangen zodra dat nodig is. Hieronder een kleine handleiding om u te helpen de matras en de bedbodem te vinden die het bes...

Implantaten: kroon of brug? Gepubliceerd op 20/12/2011 - 12h13

Wat zijn de mogelijkheden als u een of twee tanden kwijt bent geraakt? Uw tandarts kan u daar raad over geven, maar niets belet u om vooraf informatie te vergaren, al was het maar over de begrippen implantaat , kroon en brug .

Meer artikels