PUBLICITÉ

Loopstoeltjes: pro en contra

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/10/2004 - 00h00
-A +A

De meningen over zin en onzin van loopstoeltjes blijven verdeeld. Toch is er altijd wel een praktische oplossing te vinden. Ziehier wat u moet weten en doen…

PUB

Tegenstanders van het loopstoeltje beweren dat het het loopproces vertraagt en een slechte rughouding bevordert. De baby zou immers in een te makkelijke houding blijven zitten: hij kan rondlopen zonder zich letterlijk staande te moeten houden, waardoor hij op de duur geen zin meer heeft om inspanningen te leveren. Die hypothese kan niet zomaar weggewuifd worden, en de resultaten van enkele studies lijken ze veeleer te bevestigen. Maar opgelet: als er over vertraging gesproken wordt, gaat het hooguit om enkele weken. Zoals het team van dr. Garrett in 2002 aantoonde, hebben baby's die in een loopstoeltje zitten, drie weken achterstand bij het verwerven van de diverse loopfasen, zonder dat dit enige sociale, motorische of psychologische repercussies heeft (1).

Voor sommige ouders is het loopstoeltje een zegen: het stelt hen gerust omdat het kind niet aan de stopcontacten, de telefoon, de snuisterijen,… kan. Ook voor het kind is het een zegen, want het biedt een vat boordevol ontdekkingen die het anders onmogelijk zou kunnen doen, zelfs niet al kruipend. Volgens sommigen zou het loopstoeltje veeleer een stimulans zijn omdat het onze kleine avonturiers ertoe aanzet om nog verder te gaan, en dat door letterlijk op eigen benen te staan. Volgens anderen versterkt het loopstoeltje de beenspieren van de baby, want hij kan zich voortbewegen zonder zijn lichaamsgewicht te moeten dragen.

Uiteindelijk kunt u tot een heel eenvoudig compromis komen:

  • Gebruik het niet vóór 7/8 maanden. Wacht tot uw baby kan zitten zonder steun, want zodra hij dat stadium bereikt, kan hij zijn rugje mooi recht houden in zijn loopstoeltje.
  • Laat hem niet langer dan één uur per dag in zijn loopstoeltje zitten.

Hou u aan de volgende veiligheidsregels:

  • Beperkt het parkoers van de baby. Plaats een traphekje, sluit sommige deuren, let op voor hellingen - bijvoorbeeld die naar de garage - , en let op, want in het begin lopen kinderen vaak achteruit!
  • Als uw baby eenmaal in zijn loopstoeltje zit, bevindt zijn hoofdje zich hoger dan anders. Let erop dat hij niet tegen een tafelhoek of een meubel kan aanbotsen.
  • Als uw baby eenmaal stevig op zijn beentjes staat, kan hij met zijn handjes bij allerlei voorwerpen die tot nog toe onbereikbaar waren. Verplaats daarom alle gevaarlijke voorwerpen, zodat ze buiten zijn bereik zijn.
  • Pas de hoogte van het stoeltje aan aan zijn lengte. Hij moet de vloer kunnen aanraken met de punten van zijn tenen, niet met zijn voetzolen.
  • Haal hem eruit zodra u merkt dat hij vermoeid is, want zolang hij rechtstaat, kan hij zijn spieren niet laten rusten.
  • Kies een CE-conform model.

(1) Garrett M. et coll., B.M.J., 324 (7352) : 1494, 22 juni 2002.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/10/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wanneer en hoe moet u uw baby verschonen? Geüpdatet op 06/06/2014 - 11h40

Het eerste levensjaar van een baby wordt bijna helemaal opgeslorpt door de verzorging en het verschonen van het kindje. Het is inderdaad niet goed om een baby met een natte luier om te laten zitten. Stel u voor dat het u overkwam. Afgezien van de hyg...

Een luiervrije baby, het kan! Geüpdatet op 09/05/2011 - 16h33

De voorbije jaren kennen fenomenen als borstvoeding op verzoek en huid-op-huidcontact almaar meer succes. Het zijn voorbeelden van de groeiende trend om terug te keren naar een natuurlijk moederschap, een moederschap dat dicht bij het kind staat en v...

Meer artikels