PUBLICITÉ

Loop ik risico om glaucoom te krijgen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/01/2013 - 17h51
-A +A

Glaucoom is te wijten aan een verhoogde druk in het oog waardoor de oogzenuw beschadigd raakt en geleidelijk aan slijt. Dat proces kan tot blindheid leiden. 

Hoort u bij de risicopersonen die deze sluipende ziekte kunnen ontwikkelen? Dan is vroegtijdige screening zeker van cruciaal belang!

PUB

Glaucoom is een sluipende ziekte

Een te hoge druk in de oogbol beschadigt de weefsels van de oogzenuw. De zenuwvezels worden geleidelijk aan vernietigd, waardoor eerst het gezichtsveld vernauwt en later ook de gezichtsscherpte.

In België krijgt 2% van de bevolking glaucoom met 40 jaar.

Bij een chronisch glaucoom, ook wel openhoekglaucoom genoemd, vordert de aandoening heel langzaam en is er geen enkel symptoom.

De ziekte kan enkel worden opgespoord door de oogdruk te laten meten door een oogarts.

Als dat niet gebeurt en het proces ongehinderd kan voortschrijden, zal eerst het perifere zicht en daarna het centrale zicht onomkeerbaar worden aangetast. En op termijn treedt er blindheid op.

Acuut glaucoom: meteen naar de oogarts!

Er bestaat een zeldzame vorm van glaucoom, het acute glaucoom of geslotenhoekglaucoom, dat gekenmerkt wordt door een heel snelle stijging van de druk in het oog en het plots - in een paar uur - opkomen van hevige pijn. Typische symptomen zijn het oog dat pijn doet, rood ziet, hard aanvoelt, wazig zicht, gekleurde lichtkringen,  hoofdpijn, misselijkheid enz. Dan moet u meteen naar de oogarts!

 

Wie loopt meer kans op chronisch glaucoom?

De risicopersonen voor glaucoom:

Glaucoom kan ook voorkomen bij kinderen en tieners, al is dat zelden het geval (juveniel glaucoom). Er zijn zelfs baby’s die geboren worden met glaucoom (erfelijk glaucoom). #E#

 • Mensen ouder dan 50 jaar.
  Het aantal gevallen van glaucoom stijgt met het ouder worden: 10% van de 70-plussers heeft glaucoom.
 • Zwaar bijzienden.
  Sterke bijziendheid vergroot het risico op glaucoom. Het oog is dan kwetsbaarder en een glaucoom tast het gezichtsveld sneller aan.
 • Andere gevallen van glaucoom in de familie.
  Erfelijke belasting verklaart 20 tot 30% van de gevallen van glaucoom
  .
 • Mensen met een donkere huid.
 • Vroegere trauma’s door een ongeluk of een operatie.
 • Problemen met de bloedsomloop die de doorbloeding van de oogzenuw kunnen aantasten: hypertensie, hypotensie, verhoogde cholesterol, migraine enz.

Wat zijn de risicofactoren van acuut glaucoom?

 • Behoren tot het vrouwelijk geslacht.
 • Oververziendheid.
 • Gevorderde cataract.
 • Bepaalde bevolkingsgroepen in China, India en Groenland. #E#

 

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/01/2013 - 17h51 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/01/2013 - 17h51
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Glaucoom: beter te behandelen bij vroegtijdige opsporing Gepubliceerd op 28/02/2012 - 06h05

G laucoom is een oogziekte die langzaam en onmerkbaar evolueert. Mensen boven de 45 laten zich daarom beter regelmatig door een oogarts onderzoeken. Bij een familiale voorgeschiedenis gebeurt dat liefst nog vroeger. Wat houdt de opsporing en behandel...

Glaucoom in de gaten houden Geüpdatet op 17/10/2006 - 00h00

Glaucoom is een oogaandoening met een sluipend verloop. De ziekte evolueert zonder dat er sprake is van pijn en in het begin tast ze de gezichtsscherpte niet aan. Als de ziekte te laat wordt opgespoord, kan ze tot blindheid leiden. De diagnose van gl...

Glaucoom: laat uw ogen testen vanaf de leeftijd van 40 jaar! Geüpdatet op 28/11/2006 - 00h00

Het probleem met glaucoom is dat de oogaandoening onopgemerkt evolueert. Maar wanneer de eerste symptomen opduiken, is de schade al onomkeerbaar. Er is maar één remedie en dat is je ogen laten testen door een oogarts en dat vanaf de leeftijd van 40 j...

Meer artikels