PUBLICITÉ

Look, het gezondheidsteentje dat het goed met u voor heeft!

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 24/03/2014 - 11h56
-A +A

Look behoort ondanks zijn kleine omvang ook tot de superfoods.

Door zijn hoge gehalte aan antioxidanten zou het bepaalde kankers helpen voorkomen en het risico op hart- en vaataandoeningen doen dalen.

Een reden te meer om het kruid in al onze sauzen te gebruiken.

PUB

Look: gunstige invloed tegen kanker

Look geeft een aangename extra smaaktoets aan heel wat gerechten zoals soep, pasta, gemarineerd vlees en groenten. Maar look is ook al eeuwenlang bekend om zijn gezondheidstroeven. De meest recente onderzoeken bevestigen die gunstige effecten alleen maar.

Verschillende studies hebben zo een positief effect aangetoond voor de consumptie van look op de preventie van bepaalde kankers. Volgens de resultaten van een meta-analyse (1) daalt het risico voor darmkanker bijvoorbeeld met 30% en het risico voor maagkanker met ongeveer 50% bij een flinke consumptie van look. We hebben het dan over ongeveer 18 g look per week (zes teentjes).

Look is goed voor het hart

Look zou ook een goede invloed hebben op de gezondheid van het hart.

Enkele van de levensmiddelen met specifiek beschermend effect op het hart zijn volgens de ‘American Heart Association’ (AHA) noten, soja, peulvruchten, thee en... look.

Look zou namelijk het totale cholesterolgehalte onder controle helpen krijgen, het helpt de «slechte» cholesterol bestrijden en het gehalte van de triglyceriden naar beneden krijgen. Die laatste zijn andere vetten in ons bloed die het cardiovasculaire risico vergroten. Volgens de wetenschappelijke studies is dat beschermende effect al te voelen vanaf een dagelijkse consumptie die overeenkomt met 2 tot 5 g rauwe look (1 teentje).

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 24/03/2014 - 11h56

(1) Fleischauer AT, Poole C, Arab L. Garlic consumption and cancer prevention: meta-analyses of colorectal and stomach cancers. Am J Clin Nutr 2000 October;72(4):1047-52.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voorkom CVA: eet chocolade! Gepubliceerd op 30/03/2016 - 10h26

Chocolade wordt beschouwd als een gezond product, op voorwaarde dat u de juiste keuze maakt en er niet te veel van eet. Zo zou chocolade een beschermend effect hebben tegen depressie, kanker en hart- en vaatziekten. Chocolade helpt ook bij de prevent...

U bent zwanger? Eet vis! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 10h30

Vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren . Die vetzuren hebben heel wat voordelen: ze voorkomen onder andere dat kinderen te vroeg geboren worden en te weinig wegen bij hun geboorte.

Te veel zout, meer kanker Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Te veel zout eten is niet goed voor de gezondheid. Het is niet goed voor het hart én ook niet voor de maag. Dat laatste is nieuw. Japanse onderzoekers wijzen op het verband tussen de consumptie van zout en kanker .

Meer artikels