Niet roken is de zekerste manier om longkanker te vermijden. Maar wat als de artsen longkanker al gediagnosticeerd hebben? Is het dan nog nuttig te stoppen met roken?

Roken vermenigvuldigt het risico op longkanker met factor 20
Veruit de meeste gevallen van longkanker zijn toe te schrijven aan tabaksgebruik. Over het algemeen, loopt een roker twintigmaal meer risico op het ontwikkelen van longkanker dan een persoon die nooit gerookt heeft. De zowat 40 kankerverwekkende stoffen die in sigarettenrook aanwezig zijn, komen rechtstreeks in contact met het longslijmvlies en dringen ver door tot in de longarteriolen, wat veel schade veroorzaakt. In contact met die schadelijke stoffen, kunnen de cellen muteren en kwaadaardig worden. Ze nemen in aantal toe en vormen tumoren.
Kankerverwekkende stoffen zetten het kankerproces dus in gang, maar ook daarna, wanneer kanker gediagnosticeerd is, bevorderen ze de ontwikkeling van de ziekte. Men kan zich dan de vraag stellen of stoppen met roken na de diagnose van kanker de ziekte nog kan indijken.
De prognose van longkanker wordt gunstig beïnvloed door te stoppen met roken
Onderzoek van studies over de prognose van longkanker levert de volgende resultaten op:
- In de groep mensen, bij wie longkanker in een vroeg stadium gediagnosticeerd werd, bedroegen de overlevingskansen na 5 jaar 33% als ze bleven roken en 70% voor diegenen die ondertussen gestopt waren met roken.
- Werd longkanker pas in een later stadium gediagnosticeerd, dan bedroegen de overlevingskansen na 5 jaar 29% bij de patiënten die bleven roken en 63% bij wie gestopt was na de diagnose.
We kunnen dus besluiten dat stoppen met roken nog steeds de moeite waard is, ook al werd longkanker reeds gediagnosticeerd. Helemaal stoppen met roken verbetert duidelijk de prognose van deze kanker. Laten we er ten slotte nog aan herinneren dat longkanker de meest voorkomende kanker ter wereld is. In België is hij bij mannen, na prostaatkanker, de meest voorkomende kanker...