PUBLICITÉ

Longkanker: wat zijn de waarschuwingssignalen?

Gepubliceerd door Dr Philippe Presles op 10/03/2014 - 17h18
-A +A

Longkanker staat op plaats twee en drie van de meest voorkomende kankers. Maar het is wel de kanker met het hoogste sterftecijfer.

Twee problemen houden de wetenschappers op dit moment bezig, en dat zijn de sterke stijging van deze kanker bij vrouwen en de vaak te laattijdige diagnose.

Wat zijn de signalen die op longkanker kunnen wijzen en die mensen moeten waarschuwen?

PUB

Longkanker: de belangrijkste doodsoorzaak als gevolg van kanker

Elk jaar worden er ongeveer 7100 nieuwe gevallen vastgesteld, drie vierde daarvan bij mannen. Daarmee is longkanker de vierde meest voorkomende kanker.

 • Bij mannen staat deze kanker op plaats twee van de meest voorkomende kankers.
 • Bij vrouwen op de derde plaats.
  Maar bij vrouwen neemt het aantal gevallen constant toe. De afgelopen twintig jaar is dat aantal verdrievoudigd als gevolg van het stijgend aantal vrouwen dat rookt.

Het plaatje is nog dramatischer voor wat het sterftecijfer betreft. Longkanker is namelijk de belangrijkste doodsoorzaak als gevolg van kanker. Ondanks de vooruitgang in de behandeling blijft de prognose dus somber. De overlevingskansen na vijf jaar bedragen amper 14 %.

Hoe valt het hoge sterftecijfer bij longkanker te verklaren?
Longkanker wordt vaak laattijdig vastgesteld, wat de genezingskansen sterk vermindert.
Die laattijdige diagnose heeft te maken met het feit dat de symptomen maar in een ver gevorderd stadium van de ziekte optreden. Naast de preventie - die draait rond het bestrijden van roken - komt het er dus vooral  op aan om de signalen die kunnen wijzen op longkanker zo vroeg mogelijk te herkennen en om rokers en ex-rokers aan te sporen naar de dokter te gaan.  

Roken: de belangrijkste risicofactor voor longkanker
Roken is veruit de belangrijkste risicofactor voor longkanker.
Ook blootstelling aan toxische producten, bijvoorbeeld in het kader van een beroepsactiviteit (ook een vroeger beroep), kan aan de basis liggen, maar dat komt minder voor. We denken dan aan stoffen zoals asbest, arseen, nikkel, kobalt, chroom, radon, enz.

Longkanker: niet-specifieke symptomen

In het begin veroorzaakt de longtumor geen enkel symptoom.
Pas als tumor groter wordt of andere weefels in de buurt aantast, zoals het borstvlies, kunnen er signalen optreden. Maar ook dan nog zijn ze niet-specifiek voor longkanker.  

Toch geven we hier een lijst met signalen die bij mensen een lichtje moeten doen branden en ze moeten aanzetten om naar de dokter te gaan. Dat geldt zeker als het om rokers of ex-rokers gaat.

 • Een hoest die maar aanhoudt en erger wordt in plaats van geleidelijk aan te minderen en te verdwijnen.
 • Herhaaldelijke infecties van de bronchiën.
 • Ademnood.
 • Fluimen waarin bloed zit (ook al is het heel weinig).
 • Stemveranderingen. De stem wordt hees en blijft dat gedurende meerdere weken. 
 • Permanent gezwollen hals en gezicht.

Meer algemene symptomen kunnen dit plaatje vervolledigen:

 • Chronische vermoeidheid.
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
 • Langdurige koorts.
 • Hoofdpijn.
 • Verwarring.
 • Gezwollen vingers.
 • Enz.

De te vermijden fout:
u voorhouden dat de systematische ochtendhoest iets normaals is bij een roker.
Dat het normaal is dat een roker continu bronchitis heeft, doodop en buiten adem is. Bij dit soort symptomen moet u naar de dokter. De arts zal bij de minste twijfel foto’s van de longen laten maken of een bronchiënfibroscopie of een scanner voorschrijven.

Gepubliceerd door Dr Philippe Presles op 10/03/2014 - 17h18

HAS, « La prise en charge du cancer du poumon », juin 2010, guide patient -  affection de longue durée. Institut national du cancer (INCa), www.e-cancer.fr. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alcohol: een risicofactor voor longkanker? Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

De bijdrage van tabak tot het ontstaan van longkanker is duidelijk en sedert lange tijd aangetoond, maar de rol van alcohol blijft omstreden. Alcohol als risicofactor voor longkanker is des te moeilijker aan te tonen dat grote rokers, dus personen di...

Rokers, u kunt wel degelijk ontsnappen aan longkanker! Geüpdatet op 28/12/2004 - 00h00

Rokers lopen veel meer risico op longkanker. Het stijgt met de intensiteit en de duur van het roken en met de leeftijd. Uit een studie is duidelijk gebleken dat het wel degelijk zin heeft om elk jaar een longscan te laten uitvoeren. Andere vaststelli...

Meer artikels