PUBLICITÉ

Longkanker: de vrouwen moeten het gelag betalen!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 13/05/2002 - 00h00
-A +A

Onlangs werd een grote epidemiologische studie over longkanker gepubliceerd. De studie toont aan dat alsmaar meer vrouwen worden getroffen door longkanker, die vroeger een typisch mannelijke ziekte was. Door het rookgedrag is het aantal gevallen in 20 jaar tijd met 75% gestegen. Vrouwen zijn gevoeliger voor de toxische effecten van tabak dan mannen en ontwikkelen longkanker op jongere leeftijd en bij een geringere sigarettenconsumptie.

PUB

Recent werd de "KPB 2000"-studie gepubliceerd, de grootste epidemiologische studie die ooit in Frankrijk werd uitgevoerd op het gebied van longziekten. De studie overliep alle gevallen van longkanker die tussen 1 januari 2000 en 31 december 2000 in Frankrijk werden geregistreerd, hetzij 5.667 nieuwe gevallen van longkanker. In België zijn geen cijfers over longkanker bekend, maar is de mortaliteit (of sterfte) door longkanker is sinds 1997 wel duidelijk toegenomen.

Longkanker treft meer en meer vrouwen

In de vorige studie in 1992 maakten vrouwen slechts 11% van het totale aantal gevallen van longkanker uit, in 2000 bedroeg dit 16%. En dit is een wereldwijde vaststelling.In de Verenigde Staten bijv. sterven nu meer vrouwen aan longkanker dan aan borstkanker. De laatste 20 jaar is het aantal gevallen van longkanker bij vrouwen met 75% gestegen en bij mannen slechts met 20%!

Weerstand tegen de ziekte: vrouwen zijn gevoeliger dan mannen

Vrouwen zouden gevoeliger zijn voor tabak. Volgens Dr. Francois Blanchon, longarts aan het Hôpital de Meaux en Seine-et-Marne, "zouden vrouwen minder sigaretten en minder lang moeten roken om longkanker te krijgen, waarschijnlijk door een grotere biologische of genetische vatbaarheid voor de toxische effecten van tabak dan bij mannen". Dit verklaart waarom 20% van de vrouwen met longkanker jonger is dan 50 jaar (tegen slechts 12,7% bij de mannen). En om longkanker te krijgen, hoeven vrouwen niet zo veel te roken als mannen: een vrouw moet gemiddeld 290 kg tabak roken om longkanker te krijgen, een man 350 kg. Vrouwen zijn ook gevoeliger voor passief roken: 32,3% van de vrouwelijke patiënten rookt niet. Bij mannen bedraagt dit percentage slechts 2,5%.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/05/2002 - 00h00 : 'Cancer du poumon: coup de tabac sur les femmes'. Egora.fr, website voor gezondheidswerkers.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ook jonge vrouwen krijgen longkanker. Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Een dertigtal jaar geleden leerden de studenten geneeskunde dat longkanker vooral voorkwam bij mannen, gewoonlijk tussen de leeftijd van 55 en 70 jaar. Nu komt longkanker ook alsmaar meer voor bij vrouwen, ook jongere vrouwen.

Mannen krijgen vaker kanker dan vrouwen Geüpdatet op 23/12/2008 - 00h00

In België komt kanker nog steeds vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer één man op drie en één vrouw op vier krijgt met de ziekte te maken voor de 75ste verjaardag. Dat blijkt uit de allereerste cijfers over kankerincidentie in België, gepub...

Meer artikels