PUBLICITÉ

Longkanker: de nicotine heeft zelfs een invloed op de chemo

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/04/2006 - 00h00
-A +A

Naast zijn duidelijke rol in het optreden van longkanker vermindert roken ook nog de doeltreffendheid van de chemotherapie. Het is dus cruciaal om te stoppen met roken, en wel om twee redenen: om niet langer aan longkanker te lijden en om ervan te kunnen genezen.

PUB

Nicotine is de boosdoener

Roken veroorzaakt niet alleen longkanker, maar kan ook de doeltreffendheid van de behandelingen beperken. In dit laatste geval is nicotine de boosdoener. We herinneren eraan dat nicotine niet bekendstaat als kankerverwekkende stof. Nicotine is dus niet verantwoordelijk voor longkanker, maar wel de stoffen die in de sigarettenrook zitten. Met betrekking tot de interactie met chemotherapie zou nicotine de vernietiging van tumorcellen verhinderen.

Longkanker is bijzonder resistent tegen chemo

Dit fenomeen is vooral vervelend omdat sommige vormen van longkanker een slechte prognose hebben en bijzonder resistent zijn tegen de behandelingen. En het lijkt erop dat deze resistentie tegen chemotherapie nog groter is bij patiënten die tijdens de behandeling blijven roken. Om deze hypothese volgens dewelke nicotine een centrale rol zou spelen bij de resistentie tegen de behandelingen te controleren, maakten onderzoekers menselijke kankerculturen die ze eerst blootstelden aan nicotine en vervolgens aan de belangrijkste moleculen die bij de chemotherapie worden gebruikt. Op die manier stelden ze vast dat nicotine de activiteit van de stoffen die meestal bij de behandeling van longkanker worden toegediend, inhibeert. Dit effect van nicotine zou gepaard gaan met een verhoging van de concentratie van twee proteïnen die een rol spelen in de overleving van tumorcellen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/04/2006 - 00h00 Dasgupta P. et al,et al., Proc. Nalt. Acad. Sci. USA, 6 april 2006, versnelde on line uitgave.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nicotinevervangers Geüpdatet op 06/01/2004 - 00h00

Stoppen met roken, het gevoel van vrijheid dat u zult ervaren, is gewoon onbetaalbaar. Een overzicht van nicotinevervangers.

Nicotine tot in de haren Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

De dosering van het nicotinegehalte in urine of speeksel is geen al te goede methode om passief roken op te sporen. Een nieuwe methode die nicotine in het haar doseert, blijkt efficiënter te zijn.

Meer artikels