PUBLICITÉ

Lofrede op de verleiding

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 26/01/2009 - 00h00
-A +A

'Verleiden' betekende oorspronkelijk "van het goede afhouden, van het rechte pad afbrengen, omkopen"... Niet echt positief, vindt u niet? Verleiding heeft nochtans ook goede, zelfs prachtige kanten. En als we ons nu eens zouden buigen over die positieve kanten?

PUB

Een vrouw vergist er zich trouwens nooit in


Verleiden is belangstelling en oog hebben voor de ander en handelen om met elkaar in contact te treden. Een vrouw vergist er zich trouwens nooit in: een verleider weet haar altijd te vertederen, ook al is ze niet geïnteresseerd! Bovendien, ook al hebt u geen zin om in een relatie te stappen, toch stijgt uw zelfwaardegevoel wanneer u aanvoelt dat men u probeert te verleiden. En dat betekent al heel wat!

Ook al is zijn verleidingsdrang overdreven, toch heeft een verleider iets zeer belangrijks begrepen: hij wil verleiden omdat hij weet dat menselijke relaties in een mensenleven een zeer grote rijkdom vertegenwoordigen. Veel meer dan geld, beroemdheid en schoonheid. Die verzinken allemaal in het niets in vergelijking met gedeelde emoties.

Bovendien is, in tegenstelling tot wat men zou veronderstellen, een echte verleider, of een echte verleidster, niet op de eerste plaats geïnteresseerd in seks, maar eerder in het veroveren. Uiteraard houdt hij of zij, zoals ieder van ons, van lichamelijk contact, maar eerder als een bewijs dat zijn of haar verleidingsoperatie geslaagd is dan als een snelle wip! Voor hem of haar is het belangrijkste dus wel degelijk het menselijk contact.

Verleiden is ook zeer sterke emoties voelen. Het hevige verlangen naar de ander, de hoop, het wachten… Op dergelijke ogenblikken voelt men zich herleven. Soms is verleiden wellicht ook een manier om gevoelens van eenzaamheid en depressie te verdrijven.

Tot slot nog dit: verleiden hoort niet alleen thuis in de amoureuze sfeer. Het is ook mogelijk in vriendschap, in gezinsverband, op professioneel of artistiek vlak… En als we nu eens leerden om elke verleidingspoging als een geschenk te beschouwen en open te staan voor alle positieve kanten ervan? We zouden algauw allemaal met een brede glimlach rondlopen!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 26/01/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Uw emoties beïnvloeden: het kan... Geüpdatet op 28/12/2004 - 00h00

U bent verliefd, droevig, woedend, ontroerd,… Uw emoties lijken spontaan op te borrelen. Ze kunnen u verrassen, hinderen en blokkeren, of ze nu bijzonder prettig of uiterst negatief zijn.

Verlegenheid: een domper op affectieve relaties? Gepubliceerd op 08/01/2013 - 10h56

Verlegenheid is een rem op elk type relatie, maar meer nog als het gaat om verleiden. Verlegen mensen zijn eerder introvert . Ze voelen zich niet op hun gemak bij een groep, ze weten niet waar ze moeten plaatsnemen, ze stotteren als ze het woord moet...

Kunt u goed verleiden? Doe de test! Geüpdatet op 10/08/2009 - 00h00

Het doet goed wanneer men in de smaak valt. Aanvoelen dat iemand u leuk vindt en aandacht aan u schenkt. Onderzoekers hebben de doeltreffendheid van verschillende verleidingstechnieken bestudeerd. Kent u die technieken?

Meer artikels