PUBLICITÉ

Listeria, listeriose: om welke voedingsmiddelen gaat het en wat zijn de gevaren?

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 01/12/2015 - 13h07
-A +A

Listeria is de naam van een familie van bacteriën die zowat overal in onze omgeving voorkomen, maar waarvan er maar één gevaarlijk is voor de mens: listeria monocytogenes.

Listeriose is een ziekte die door deze listeriabacterie wordt veroorzaakt. Ze heeft soms een dodelijke afloop, maar is heel gelukkig zeldzaam.

PUB

Waar zit de listeria-bacterie?

 • De listeria-bacterie komt in de grond voor, in het water, in planten en bij een hele reeks dieren die van deze planten leven.
   
 • Ze is minuscuul klein: ze meet 1 à 2 µm op 0,5 µm (1 mm = 1000 µm).
   
 • De listeria-bacterie is genoemd naar Joseph Lister (1827 - 1912), een Brits chirurg en pionier in de moderne antisceptische chirurgie. Tijdens zijn leven begon de wetenschap pas - dankzij Pasteur -  de schadelijke invloed van microben te ontdekken. De bacterie werd in 1926 beschreven, in 1940 kreeg ze de naam «listeria», als eerbetoon aan Joseph Lister. Maar het duurde nog tot 1981 voor ook daadwerkelijk bewezen werd dat ze overgedragen wordt via voedingsmiddelen.

Listeria: in welke voedingsmiddelen is ze terug te vinden?

 • De listeria-bacteria is enorm resistent.
   
 • Ze wordt enkel vernield door warmte: na 30 minuten op 55°C en na 1 tot 2 minuten op 100°C.
  Maar in een milieu waar het tussen 3°C en 45°C warm is, voelt ze zich lekker en vermeerdert ze zich almaar sneller. 
   
 • Ze is zelfs bestand tegen vriestemperaturen.

Daarom komt listeria in een hele waaier aan voedingsmiddelen voor, zoals fruit, rauwe groenten en rauw vlees, gekiemde granen, schelpdieren, charcuterie, zachte kazen en gerookte en rauwe vis.

In feite zit de listeria-bacterie zowat overal, maar om besmet (en ziek) te worden moet de bacterie al in heel grote hoeveelheden aanwezig zijn.

Aangezien ze heel resistent is, kan ze na een ontsmettingsbeurt (vooral als dat niet behoorlijk gebeurt!) overleven in een industriële voedselproductieketen. Zo kunnen producten besmet raken, ook al zijn ze gepasteuriseerd en/of bereid. Daarom worden er producten uit de handel genomen als de analyses (ze zijn verplicht en gebeuren op regelmatige basis voor alle producenten) op een besmetting wijzen. 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 29/10/2014 - 15h20 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 01/12/2015 - 13h07

http://www.efsa.europa.eu/fr/topics/topic/listeria.htm, http://www.nature.com/nature/journal/v509/n7499/full/nature13168.html, INRA, Is microbial diversity an asset for inhibiting Listeria monocytogenes in raw milk cheeses? Dairy Science and Technology, 90 (4)2010.

 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe is listeriose te voorkomen? Geüpdatet op 23/09/2008 - 00h00

De listeria bacterie vermenigvuldigt zich in bepaalde zuivelproducten waar onzorgvuldig mee wordt omgesprongen. Ze is vooral gevaarlijk voor minder weerbare mensen (kleine kinderen, zwangere vrouwen, bejaarden). Als u de nodige voorzorgen neemt, zult...

Kaas: voor het beste met uitsluiting van het slechtste! Geüpdatet op 27/08/2002 - 00h00

Harde en zachte kazen maken reeds sinds mensenheugenis deel uit van onze voeding. Kaas bevat veel calcium en andere voedingsstoffen. Maar sommige kazen bevatten veel vet, vaak te veel, en zijn soms een bron van infectie.

Meer artikels