KORTE ARTIKELS ZIEKTEN
175 online kort artikels over Ziekten
Het hart van onze kinderen is in gevaar! Geüpdatet op 23/03/2017 - 09h29

De gezondheidsinstanties herhalen regelmatig hun advies dat regelmatige lichaamsbeweging op dagelijkse basis noodzakelijk is. Maar die raad komt niet bij iedereen aan: de helft van de kinderen beweegt tegenwoordig minder dan één uur per dag. Dat gebrek aan beweging heeft op termijn onvermijdelijke g...

Depakine®: ook België is nu aan de beurt Geüpdatet op 08/02/2017 - 11h26

Frankrijk is al maanden in de greep van een groot schandaal rondom het medicijn depakine® (valproïnezuur) en de gevolgen die het gebruik ervan bij ongeboren kinderen kan hebben. Ook in België is er een en ander aan het bewegen.

Hiv-zelftest vanaf vandaag beschikbaar! Geüpdatet op 23/11/2016 - 09h41

Vanaf vandaag kunnen mensen in de apotheek een zelftest te krijgen waarmee ze zich eigenhandig en thuis kunnen screenen op hiv en aids.

Oproep om bloed te geven Geüpdatet op 02/08/2016 - 14h45

Zoals gebruikelijk in de vakantieperiode dreigt het Rode Kruis ook dit jaar zonder bloed te komen zitten. Denk eraan!

Wat is het typische profiel van de gokverslaafde? Geüpdatet op 20/07/2016 - 16h38

Franse onderzoekers hebben een screening-algoritme voor risicospelers ontwikkeld. Daarmee konden ze het typische profiel van de pathologische gokker, beter bekend als gokverslaafde , verfijnen. En wat blijkt? De gokverslaafde is niet altijd het type speler dat we voor ogen hebben…

Gsm: waarom moet ik mijn telefoon uitzetten in het ziekenhuis? Geüpdatet op 01/07/2016 - 12h50

Gsm’s worden tegenwoordig door iedereen en overal gebruikt, ook in het ziekenhuis (gezondheidsprofessionals, patiënten, bezoekers). Maar ze zouden elektromagnetische storingen veroorzaken die de werking van bepaalde medische apparaten kunnen verstoren.

Artrose: kraakbeen herstellen is geen sciencefiction meer Geüpdatet op 22/06/2016 - 09h44

Kraakbeen kweken om het gewricht zijn vroegere mobiliteit terug te geven: misschien is het geen verre toekomstmuziek meer… Franse onderzoekers zijn erin geslaagd om niet alleen kraakbeen te herstellen, maar ook het onderliggend beschadigd bot en dat is cruciaal voor de stevigheid van het geheel.

Wereldnierdag Geüpdatet op 10/03/2016 - 17h41

Vandaag is het Wereldnierdag. Naar aanleiding van deze dag vragen de organisatoren aandacht voor nierziekten bij kinderen, maar tonen ze ook hoe we goed voor onze nieren kunnen zorgen en ze gezond houden…

De tien meest opgezochte gezondheidsvragen op Google Geüpdatet op 22/12/2015 - 11h45

Onze eerste reflex als we met een vraag zitten, is even surfen op Google. Vooral gezondheidsvragen scoren heel hoog. Welke vragen worden door de internetters het vaakst gesteld rond van gezondheid?

Tweetaligen herstellen sneller van een beroerte Geüpdatet op 09/12/2015 - 14h39

Eerder was al aangetoond dat tweetaligen minder kans lopen om cognitieve stoornissen en de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Een nieuwe studie toont nu aan dat ze ook sneller herstellen van een cerebrovasculair accident (CVA), een beroerte dus. Tweetaligheid is dus blijkbaar ook goed voor de gezo...

Kortademig bij de minste inspanning? Doe een ademtest! Geüpdatet op 17/09/2015 - 12h24

Of u al dan niet roker of ex-roker bent, bij een niet verklaarbare kortademigheid bij een aangehouden lichamelijke inspanning of als u regelmatig hoest en/of fluimen opgeeft, doet u er goed aan om naar de dokter te gaan.

Te veel smartphones in het operatiekwartier Geüpdatet op 14/08/2015 - 14h42

Na de smartphones van de patiënten baren nu ook de smartphones van het personeel in de ziekenhuizen zorgen. Ze worden zelfs in de operatiekwartieren en de reanimatiekamers gebruikt en dat voor zuiver persoonlijke doeleinden…

Alzheimer: de eerste signalen verschijnen al 18 jaar voordien Gepubliceerd op 09/07/2015 - 15h13

Het is niet de eerste studie die aantoont dat er voortekens van de ziekte van Alzheimer kunnen optreden lang voor de ziekte klinisch opgespoord en gediagnosticeerd wordt op basis van aantoonbare hersenafwijkingen. De studie in kwestie wijst er echter op dat die voortekens al 18 jaar voordien kunnen...

Een goede mammografie vermindert het risico op borstkankersterfte met 40 % Geüpdatet op 10/06/2015 - 15h07

Uit een evaluatie van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) blijkt dat vrouwen tussen 50 en 69 jaar die om de twee jaar een mammografie laten uitvoeren, daar onbetwistbaar voordeel uit halen. Zo vermindert hun risico om te sterven aan borstkanker met 40 %. De voor- en nadelenbala...

Diabetes is een ernstige ziekte: laat regelmatig uw bloedsuikerspiegel meten! Geüpdatet op 10/06/2015 - 15h07

Vandaag hebben naar schatting 300.000 Belgen diabetes zonder het te weten. En toch kan een doeltreffende opsporing de ziekte beter onder controle houden en dus het risico op complicaties sterk doen dalen. Belangrijk, want die complicaties verminderen de levenskwaliteit en zelfs de levensverwachting...

Roken vergroot het risico op zelfmoordpogingen Geüpdatet op 06/05/2015 - 10h08

Het is nu ook bewezen: bij de mensen die kampen met een depressie zijn er in verhouding meer rokers dan niet-rokers. Tabak heeft nochtans geen depressiewerend effect, integendeel zelfs. Roken verergert de psychische problemen nog en vergroot zelfs het risico op een zelfmoordpoging .

Paracetamol is niet efficiënt als pijnstiller bij rugpijn Geüpdatet op 03/04/2015 - 09h33

Paracetamol - bekend van het middel Dolprone® - wordt voorgeschreven als eerstelijnsbehandeling bij rugpijn en artrose. Maar almaar meer studies geven aan dat dit type van pijnstiller niet beter is dan een placebo om rugpijn of artrose te verlichten.

Borstimplantaten: een nieuw, maar heel laag risico op kanker Geüpdatet op 18/03/2015 - 10h32

Het Nationaal Kankerinstituut van Frankrijk (INCa) waarschuwt voor een nieuw risico: borstimplantaten kunnen een zogenaamd anaplastisch grootcellig lymfoom (LAGC) veroorzaken. Het risico is weliswaar heel laag. Wat moeten vrouwen met een borstimplantaat concreet doen ?

Twee derde van de kankers te wijten aan brute pech… Geüpdatet op 06/01/2015 - 12h24

Na het onderzoek naar de erfelijke oorzaken van kanker en naar de omgevingsfactoren (leefgewoonten, vervuiling, enz.) buigen de wetenschappers zich nu over het toevalsaspect. Hun besluit: twee derde van de kankers is het gevolg van brute pech.

Verbod op zonnebanken in Australië Geüpdatet op 06/01/2015 - 12h24

Enkele beurten voor u op vakantie naar zee vertrekt of op geregelde tijdstippen om er goed uit te zien en het moreel op te krikken…. Zonnebanken zijn omstreden in België, maar ze zijn nog altijd toegelaten. In Australië zijn ze voortaan strikt verboden.

Kanker en klinische studies: mythes die de deelname van patiënten belemmeren Geüpdatet op 01/12/2014 - 17h21

Patiënten die meedoen aan een klinisch onderzoek, maar ook hun familieleden zijn nadien meestal positief over de ervaring. Toch doet amper 15 % van de mensen die voor kanker worden behandeld mee aan de klinische studies. Angst, mythes en terughoudendheid remmen de deelname van de zieken nog altijd a...

Hiv en aids in België: de laatste cijfers Geüpdatet op 01/12/2014 - 11h43

Het aidsvirus is in de jaren 1980 opgedoken. Sindsdien is de wetenschap ononderbroken op zoek naar remedies. Toch blijven de nieuwe besmettingscijfers erg hoog, en dat is erg verontrustend.

Longkanker: België extra zwaar getroffen Geüpdatet op 27/11/2014 - 11h58

Kanker is in België verantwoordelijk voor een kwart van de sterfgevallen. Daarmee zitten we op het Europees gemiddelde. Maar voor longkanker zit België in de top drie.

Obesitas zorgt voor 500.000 nieuwe kankergevallen Geüpdatet op 26/11/2014 - 17h02

Volgens een studie van het International Agency for Research on Cancer (IARC) veroorzaken overgewicht en obesitas wereldwijd elk jaar een half miljoen nieuwe kankergevallen. Overgewicht tegengaan zou dus duizenden gevallen van kanker kunnen voorkomen.

Een cocktail komt overeen met een hamburger Geüpdatet op 05/11/2014 - 09h50

Wist u dat een cocktail drinken u evenveel calorieën oplevert als het eten van een hamburger bij het aperitief ? Een glas wijn bij het middagmaal komt dan weer overeen met een donut.

Werelddag van de Beroerte: weet u wat atriale fibrillatie is? Geüpdatet op 29/10/2014 - 15h20

Atriale fibrillatie is een van de oorzaken van een cerebrovasculair accident (CVA), beter bekend als beroerte. Vandaag is het Werelddag van de Beroerte. Dit jaar wordt er speciaal aandacht besteed aan deze hartritmestoornis die het risico op een ernstige CVA vervijfvoudigt.

Drie tips om een zware meningitis niet over het hoofd te zien Geüpdatet op 29/10/2014 - 15h20

Sommige vormen van meningitis zijn bijzonder ernstig en kunnen zelfs tot de dood leiden. De gevaarlijkste vormen zijn de bacteriële besmettingen; een virale meningitis is minder gevaarlijk. Maar de ernstige gevallen zijn net moeilijk te diagnosticeren. Nochtans kunnen ze al op enkele uren tijd fataa...

Ooit al gehoord van multipel myeloom? Geüpdatet op 16/10/2014 - 12h20

Het is de op één na meest voorkomende bloedkanker en treft elk jaar 700 mensen in België… En toch blijft multipel myeloom een onbekende ziekte. Komende zaterdag wordt er een infodag over georganiseerd.

Het downsyndroom: nieuwe test maakt vruchtwaterpunctie overbodig Geüpdatet op 06/10/2014 - 17h10

Sinds een jaar bestaat er een genetische bloedtest voor de opsporing van het downsyndroom. Die test blijkt heel doeltreffend te zijn en is meer dan 99 % betrouwbaar. De test kan een vruchtwaterpunctie vermijden bij zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een baby met het downsyndroom.

Tuberculose: binnenkort een ademhalingstest? Geüpdatet op 30/09/2014 - 16h25

Tuberculose bestaat nog altijd, ook in en België komt het nog voor. Onderzoekers zijn bijna klaar met de ontwikkeling van een ademhalingstest die deze infectie vroegtijdig moet helpen opsporen.

Weet u genoeg over uw gezondheid? Geüpdatet op 17/09/2014 - 09h33

Volgens een gezamenlijk onderzoek van de Christelijke Mutualiteit en de UCL scoren de Belgen in vergelijking met de andere Europeanen niet zo goed inzake kennis over gezondheid.

PUB