Slaapt u samen of alleen? Het is een cruciaal element in onze nachtrust.
Het slaapapneusyndroom , een fenomeen waar veel snurkers aan lijden , zou de ontwikkeling van dementie zoals de ziekte van Alzheimer kunnen versnellen. De vaststelling wijst nog maar eens op het belang van een vroegtijdige diagnose en behandeling van slaapapneu .
Een Frans-Canadese studie bevestigt dat er een verband bestaat tussen de ziekte van Alzheimer en langdurig gebruik van benzodiazepines.
Onderzoekers benadrukken dat voldoende slaap, d.w.z. niet te veel en niet te weinig, de geestelijke gezondheid van senioren helpt te bevorderen. Deze studie bevestigt trouwens dat lezen een beschermende factor is.
De mate waarin we blootstaan aan licht bepaalt onze stemming en onze gezondheid . Dat is intussen genoegzaam bekend. Maar hoe zit het als we in een ziekenhuis verblijven?
Slapen is cruciaal voor het brein van volwassenen, maar hoe zit dat bij kleine kinderen? De vraag verdient het om te worden onderzocht zeker omdat het middagdutje halverwege de kleuterschool wordt afgeschaft.
Uit een recente Zwitserse studie blijkt dat, wanneer het volle maan is, onze slaapcyclus verstoord wordt en we ongeveer twintig minuten minder slapen dan anders. Of we ons daar nu al dan niet bewust van zijn, doet er weinig toe.
Te kort aan slaap vergroot zoals bekend de kans op gewichtstoename . De vraag is nu of meer slapen het risico op gewichtstoename verkleint.
Een Amerikaanse studie zorgt voor opschudding...
Deze studie onderzocht de relatie tussen de duur van de slaap en het risico op depressies . Tegelijk geeft ze ook aan wat de ideale slaapduur is om tot een betere levenskwaliteit te komen.