Een slecht geheugen hebben of de ziekte van Alzheimer krijgen is niet hetzelfde. Maar veel mensen beginnen zich al ongerust te maken als ze drie keer in één week vergeten waar ze hun sleutels gelaten hebben ... Artsen kunnen nochtans vrij snel achterhalen wat er aan de hand is dankzij een test met v...
Stress en angst zijn heel normale emoties, zolang ze van voorbijgaande aard zijn. Maar als ze permanent aanwezig zijn of op elk moment, ongeacht het reële risicopeil, de bovenhand krijgen op ons rationele kant, worden we ziek . Dan kunnen de hersenen gevaar lopen.
Wat het infarct betreft, staat het intussen onomstotelijk vast dat de aderen verstopt raken als we te veel dierlijke vetten eten. Maar wist u dat een goede voeding u ook kan beschermen tegen kankers en de ziekte van Alzheimer ?
Niet elke achteruitgang van het geheugen is toe te schrijven aan de ziekte van Alzheimer . Ook het normale verouderingsproces gaat gepaard met geheugenstoornissen . Het feit dat de symptomen van de ziekte van Alzheimer zich maar geleidelijk aan ontwikkelen, bemoeilijkt de diagnose extra. Het is dus...
In België lijden ongeveer 90.000 mensen aan de ziekte van Alzheimer en elk jaar worden er 22.500 nieuwe gevallen vastgesteld. Deze ongeneeslijke neurodegeneratieve ziekte tast het geheugen aan en boezemt nog altijd angst in. Toch is er ook reden tot hoop.
De ziekte van Alzheimer ontwikkelt zich op sluipende wijze. De cognitieve klachten en gedragsstoornissen nemen geleidelijk aan toe, maar ze verschillen van de ene persoon tot de andere. Wat zijn de verschillende fases in het verloop van deze ziekte?
Les thérapies non médicamenteuses ont le vent en poupe dans les établissements accueillant des personnes âgées atteintes de troubles cognitifs . Parmi elles, la méthode Montessori redonne de l’autonomie aux patients en s’appuyant sur les facultés qu’ils ont préservées. Et ça marche !
In het domein van de ziekte van Alzheimer wordt er heel actief aan preventie gewerkt. Geheugentraining en het ontwikkelen van sociale relaties zijn bijvoorbeeld sterk aanbevolen activiteiten. Maar hoe zit het met de voeding ? Kunnen bepaalde voedingsmiddelen ons beschermen tegen de ziekte? We legden...
De ziekte van Alzheimer en andere vergelijkbare aandoeningen brengen hoogbejaarde mensen in de war en tast hun spraakvermogen aan. Hoe kunnen we toch nog met ze blijven communiceren? De methode van de Validation© Naomi Feil biedt een aantal wegen aan.
Regelmatig last hebben van concentratieproblemen, vaak iets verkeerd leggen of verliezen… De ziekte van Alzheimer lijkt makkelijk herkenbaar. Maar heel vaak zijn deze symptomen gewoon een uiting van de normale veroudering van het geheugen . Maar het is net belangrijk dat we de ziekte leren herkennen...
De mantelzorgers van Alzheimerpatiënten zijn alle niet-beroepsmatige hulpverleners die zich, soms voltijds, voor de zieke inzetten. Vaak zijn het familieleden (kinderen, partners) die deze zware, maar belangrijke taak op zich nemen.
Misschien hebt u het ook ergens gelezen: langdurig gebruik van anticholinergica kan de kans op de ontwikkeling van dementie bij bejaarden doen stijgen. Maar wat vertelt de studie precies en wat moet u doen als u anticholinergica neemt?
Valpartijen komen heel vaak voor en hebben vaak zware gevolgen. Heel wat factoren kunnen het risico op een valpartij vergroten (leeftijd, ondervoeding, ziekte, geneesmiddelen, enz.). Maar herhaaldelijke en onverklaarbare valpartijen zouden ook een voorteken kunnen zijn van de ziekte van Alzheimer.
De reukzin is misschien het meest ondergewaardeerde orgaan van onze zes zintuigen. Maar anosmie - het verlies van de reukzin - wordt stilaan wel beter bekend. Een korte kennismaking met deze soms te behandelen aandoening.
Een code vergeten, je sleutels verliezen, de verkeerde metrogang nemen, niet meer op een telefoonnummer kunnen komen, ... Dergelijke geheugenstoornissen nemen spontaan toe met de leeftijd. Toch zijn het heus niet allemaal voortekens van de ziekte van Alzheimer . Leer dus het onderscheid maken tussen...
Iets vergeten overkomt iedereen wel eens, dat betekent nog niet dat we de ziekte van Alzheimer hebben. Maar wat zijn de tekenen en symptomen die ons wel moeten waarschuwen en kunnen wijzen op de ziekte van Alzheimer ?
Zodra een bejaarde een beetje aan geheugenverlies lijdt, wordt er al meteen aan het begin van de ziekte van Alzheimer gedacht. Het komt erop aan de ziekte te kunnen herkennen, kwestie van zich niet nodeloos zorgen te maken, of omgekeerd: er niet mee te blijven lopen.
De ziekte van Alzheimer is de bekendste vorm van dementie. Dat is ook logisch, want ze komt het meest voor. Maar het is niet de enige vorm. Er bestaan nog heel wat andere types van dementie met telkens andere en vaak heel erg uiteenlopende oorzaken.
In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.
Zou een spel van 52 kaarten meer dan om het even welk geneesmiddel in staat zijn om onze hersenen jong te houden? Onderzoekers tonen tegenwoordig veel belangstelling voor de voordelen van het bridgen. Regelmatig bridgen zou de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer vertragen.
Als men erin slaagt de productie van een eiwit dat samenhangt met de ziekte van Alzheimer te beheersen, kon het ziekteproces niet alleen gestopt worden, maar ook een deel van de tot dan toe onomkeerbaar gewaande schade kan worden hersteld.
Een Noorse studie heeft aangetoond dat agitatie, een veel voorkomend probleem bij alzheimerpatiënten, vermindert bij een gerichte pijnbehandeling.
Patiënten met de ziekte van Alzheimer of verwante aandoeningen dwalen vaak rond, iets waar de omgeving het vaak moeilijk mee heeft. Het heen en weer lopen van patiënten die verward zijn in hun levensruimte, leidt vaak tot koud zweet: vallen, weglopen, enz. Enkele praktische tips.
Net zoals andere verwante aandoeningen veroorzaakt de ziekte van Alzheimer ernstige en invaliderende gedragsstoornissen , die zowel voor de patiënten zelf als voor hun naaste familieleden een zware beproeving zijn. Als men de ziekte, de evolutie en de verwikkelingen ervan kent, kan men gemakkelijker...
De ziekte van Alzheimer verandert het leven van de betrokkene grondig, maar ook dat van de mensen om hen heen en vooral van de mantelzorger die elke dag voor hem instaat. Hoe gaat u om met die beproeving? Enkele tips om de situatie beter te leren beheren. ®
Mensen met de ziekte van Alzheimer of oriëntatiestoornissen gaan vaak alleen het huis uit, ze verdwalen en weten op de duur niet meer waar ze zijn. Met de apparaatjes voor geolocalisatie kunnen ze hulp vragen en kan de familie de vermiste persoon lokaliseren. Hoe werken ze? En op basis van welke cri...
Tot voor kort werd aluminium als onschadelijk beschouwd. Het element komt op natuurlijke wijze voor in het milieu en is intussen ook in al onze verbruiksgoederen te vinden. Vandaag kunnen we ons terecht afvragen of sommige van onze gezondheidsproblemen niet te wijten zijn aan dit in zulke hoge conce...
Het is algemeen bekend dat het stimuleren van onze hersenfuncties en vooral dan van intellectuele prestaties bescherming kan bieden tegen de ziekte van Alzheimer . Vandaar ook de raad om kruiswoordraadsels te maken of andere dingen te doen waaraan leerprocessen te pas komen. Nu zijn er ook nieuwe ge...
De ziekte van Alzheimer is goed voor 60% van de gevallen van dementie in Europa. De hersenletsels bij de ziekte van Alzheimer werden bijna 100 jaar geleden voor het eerst beschreven, maar daarvoor was een autopsie noodzakelijk. Dankzij recente aanwinsten op het gebied van de medische beeldvorming ku...
De ziekte van Alzheimer is een chronische neurologische aandoening die de intellectuele functies onherroepelijk aantast. De ziekte van Alzheimer is de vierde doodsoorzaak in de Westerse landen. De ziekte is nog steeds ongeneeslijk. Toch vormt ze een groot probleem voor de volksgezondheid.
Een grootschalige Europese studie, gepubliceerd in het British Medical Journal, toont aan dat de gevolgen van sommige risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer kunnen beperkt worden. Maar wat betekent dat eigenlijk voor u?
Leptine is een hormoon dat veel belangstelling wekt bij de wetenschappers. Het grote publiek heeft vooral van leptine gehoord wegens het verband met obesitas. Onlangs hebben onderzoekers echter ontdekt dat er mogelijk ook een verband zou kunnen zijn tussen leptine en de ziekte van Alzheimer .
Sinds anderhalf jaar kunnen Belgische patiënten met de ziekte van Alzheimer hun medicatie toegediend krijgen via een pleister . De pleister heeft het voordeel de bijwerkingen van de medicatie te verminderen.
De wetenschap heeft recent nieuwe stappen gezet in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer . Zo zouden medicijnen tegen diabetes ook helpen om het geheugenverlies te vertragen of zelfs tegen te gaan. En een hogere opleiding verkleint de kans om alzheimer te krijgen.
De ziekte van Alzheimer maakt mensen bang... Maar weten we eigenlijk wat deze ziekte inhoudt? Met deze enkele vragen kunt u een stand van zaken opmaken van uw kennis over het onderwerp.
De ziekte van Alzheimer tast zoals bekend het geheugen aan. Mensen met deze aandoening vergeten daardoor soms dat ze nog niet gegeten hebben of zelfs hoe ze moeten eten. Maar dat is niet de enige factor die het risico op ondervoeding bij Alzheimerpatiënten vergroot.
Mensen met de ziekte van Alzheimer hebben last van heftige, tegenstrijdige gevoelens en vertonen daardoor gedragsstoornissen. Om dat te vermijden is het belangrijk om een goede communicatie tot stand te brengen Enkele nuttige tips.
Door de hogere levensverwachting komt de ziekte van Alzheimer, die hoofdzakelijk oudere mensen treft, steeds vaker voor. Men moet nochtans weten dat deze ziekte niet de enige aandoening is die het geheugen en de andere mentale functies aantast. Die aandoeningen worden verenigd onder de naam 'dementi...
Wat u dagelijks eet, is van groot belang voor uw gezondheid. Zelfs voor aandoeningen die ogenschijnlijk niets met voeding te maken hebben, zoals de ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld. We geven u alvast wat voedingstips om de risico's voor u te beperken.
De ziekte van Alzheimer is een angstaanjagende aandoening. En het is een feit dat de wetenschap voorlopig niet in staat is om bescherming te bieden. Maar u bent dat wel! Er zijn middeltjes om het risico op de ziekte te doen dalen.
De laatste jaren is er grote vooruitgang geboekt in de preventie van de ziekte van Alzheimer en dementie. Er bestaan op dit moment al tal van factoren waarop men kan inspelen om het optreden van deze aandoening af te remmen. Parallel daarmee versnelt ook het onderzoek naar therapieën, waardoor het b...
Er bestaat een rechtstreeks verband tussen ondervoeding en de ziekte van Alzheimer. Maar gewichtsverlies bij iemand met de ziekte van Alzheimer werkt het ziekteproces nog eens in de hand en versnelt ook de effecten ervan. De enige oplossing is om de ondervoeding zo snel mogelijk vast te stellen, zod...
Mensen met diabetes lopen 1,5 tot 3 meer risico om de ziekte van Alzheimer te krijgen. Omgekeerd helpen insuline en een evenwichtige bloedsuikerspiegel het geheugen verbeteren.
Drie op de tien Belgen ouder dan 65 jaar lijden aan een ernstige vorm van geheugenstoornissen. De stoornissen wijzen niet noodzakelijk op dementie, maar ze moeten wel snel onderzocht worden door een arts: hoe vroeger de ziekte opgespoord wordt, hoe beter ze behandeld kan worden.
Nieuwe onderzoeksgegevens bieden hoop op een vaccin tegen de ziekte van Alzheimer . Het vaccin zou het immuunsysteem beschermen tegen de ophoping van bèta-amyloïde die typisch is voor de ziekte van Alzheimer .
Volgens een studie uitgevoerd in Quebec zou het regelmatig spreken van twee verschillende talen bescherming bieden tegen de ziekte van Alzheimer . De afname van de intellectuele capaciteiten bij dementie zou vier jaar later optreden bij mensen die tweetalig zijn dan bij mensen die maar één taal spre...
Het optreden van de ziekte van Alzheimer wordt beïnvloed door risicofactoren, maar gelukkig bestaan er ook beschermende factoren. Een van deze factoren is de keuze van ontspanningsactiviteiten, die erg belangrijk blijkt te zijn.
De ziekte van Alzheimer en dementie in het algemeen boezemen ons allemaal angst in. Vaak krijgen we de boodschap dat we er ons tegen kunnen beschermen. Maar wat zegt de wetenschap precies? We gingen dit aftoetsen bij prof. Laurence Ris, diensthoofd Neurowetenschappen aan de Universiteit van Bergen (...
De ziekte van Alzheimer is erfelijk maar niet onontkoombaar. Uit de resultaten van een studie bij tweelingen blijkt dat de genen in deze pathologie een veel grotere rol spelen dan eerst werd gedacht. Onze levensstijl kan deze voorbestemdheid echter wel afzwakken.
Sporten is één van de beste manieren om met de jaren geheugenverlies en zelfs de ziekte van Alzheimer te vermijden. Vanaf welke leeftijd? Welke sport? Hoe vaak moet je ze beoefenen? Hoe werkt dat precies? Er bestaan vandaag antwoorden op al die vragen.